Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt mål är att vi ska vara medlemmar innan toppmötet i Vilnius” – Hör Tobias Billström (M) om nato-beskedet från USA. Foto: SVT & Andrew Harnik/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Toppolitiker i USA: Turkiet har lovat att godkänna Sveriges ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Republikanen Michael McCaul, ordförande i den amerikanska kongressens utrikesutskott, säger till Politico att Turkiet lovat att godkänna Sveriges Natoansökan oavsett utgång i det turkiska valet.

– Vi har blivit försäkrade om att efter valet, oavsett vem som vinner, att Sverige blir erkända som medlemmar i Nato, säger han.

Uttalandet görs i samband med ett resonemang kring att eventuellt sälja stridsflygplanet F-16 till Turkiet.

En majoritet i utrikesutskottet är mot en affär i nuläget. Men enligt McCaul, som säger sig vara öppen för att sälja planen, skulle den kunna vara möjlig att genomföra efter att Sverige släppts in i Nato.

Affärens värde uppskattas till 20 miljarder dollar.

Demokraten: Kan ändra uppfattning

Gregory Meeks, Demokraternas toppnamn i utskottet, säger till Politico att han inte är för en affär i nuläget, men att han är öppen för att ändra uppfattning. Han säger sig gärna vilja se att Turkiet förbättrar sina relationer med Grekland.

– Jag vill se ett valresultat och sen vill jag se åtgärder från Turkiet. Om det inte görs något är jag mot affären. Att sluta blockera Sverige är en av de åtgärder jag skulle vilja se, och det finns fler, säger han.

Billström (M): Positivt

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till SVT Nyheter att han ser positivt på uttalandena från USA. Han understryker att regeringens mål fortfarande är att Sverige ska bli medlem i Nato innan toppmötet i Vilnius i juli.

– Vi betraktar naturligtvis alla budskap som indikerar en positiv inställning till det svenska Natomedlemskapet som någonting vi har anledning att glädjas över, säger han.

Negativa tongångar från Turkiet

Finland blev medlemmar i Nato i början av april, men Sverige har fått vänta. Orsaken är att den turkiska regeringen och president Erdogan anser att Sverige inte gjort tillräckligt i sitt arbete mot terrorism.

Senast i förra veckan sa Erdogan att Turkiet ”inte är redo för Sverige just nu”.

Den svenska regeringen menar tvärtemot att man gjort precis det man lovat Turkiet i enlighet med avtalet med landet som undertecknades förra sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet