”Flodar blir till damm av torkan” varnar FN – här en pojke som dricker ur en ”damm” som byborna i Bur Dhuxunle i södra Somalia grävt ur. Foto: TT

Torkan i Somalia når kritisk punkt

Uppdaterad
Publicerad

Väderfenomenet El Niño har lett till en ovanligt hård torka i landet, och nu vädjar FN:s samordnare om pengar till nödhjälp.

– Resurser måste sättas in nu, medan tid finns att undvika en katastrof. Om inte, riskerar vi en snabb och djup försämring av situationen eftersom torkan kan förvärras under de kommande månaderna, säger Peter de Clercq som är FN:s humanitära samordnare för Somalia.

Han menar att det behövs 830 miljoner kronor för akut livräddande stöd till mer än en miljon människor.

”Hundratals av mina getter döda”

Jordbruk är den viktigaste näringen i Somalia, och torkan har slagit hårt mot bönderna. Förra året slog hälften av all skörd fel på grund av värmen, och i år har 98 procent av skördarna drabbats av missväxt.

– Fler hundra av mina getter har dött. Det är svårt att säga precis hur många, för de ligger utspridda överallt, säger djuruppfödaren Asha Hussein Rage och suckar uppgivet.

”Kan ännu undvika stor kris”

En mager ko ligger på marken och Ido Omar Hassan står bredvid med sitt barn på armen.

– Det här är kon vi vanligtvis mjölkar. Hennes mjölk har gett näring till alla mina barn. Som ni kan se så är den döende. De är min andra ko också, säger hon.

– Byarna har redan förlorat sina sätt att överleva. Om man sätter till pengar nu, kan vi backa tillbaka från den kritiska punkten. Då kan vi undvika en ännu större kris och förhindra att människor dör, sa Peter de Clercq till reportrar i Nairobi .

Enligt FN har det redan rapporterats om dödsfall på grund av undernäring.

250.000 dog

Svår torka och den väpnade konflikten i Somalia orsakade en svältkatastrof 2010-2012 då en kvarts miljon människor förlorade livet. Ungefär lika många dog under den svåra torkan 1992.

I grannlandet Etiopien kämpar man mot den värsta torkan på tre decennier. Där behöver minst tio miljoner människor humanitärt bistånd för att överleva. Unicef rapporterar att 435.000 är undernärda i Etiopien.

– Möjligheten att själva tillgodose matbehovet hos den drabbade befolkningen är mycket, mycket begränsad, säger John Aylieff, etiopienchef för World Food Programme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.