Teslafabriken i Tyskland. Arkivbild. Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Totalstopp i tysk Teslafabrik: Vänsterextrem grupp tar på sig sabotaget

Uppdaterad
Publicerad

Det råder totalstopp i den stora Teslafabriken utanför Berlin efter att en brand orsakat omfattande strömavbrott. Nu säger den vänsterextrema ”Vulkan group” att de saboterat anläggningen.

Under torsdagsmorgonen evakuerades Teslas enda europeiska fabrik, i tyska Grünheide, utanför huvudstaden Berin, efter att en brand brutit ut och strömmen slagits ut.

Vid lunchtid tog ”Vulkan group”, som beskrivs som vänsterextrem, på sig ansvaret för störningarna, när de meddelade att de ”saboterat Tesla” genom att ”attackera strömtillförseln” nära fabriken, rapporterar tyska Focus.

Misstänkt mordbrand

Teslas anläggningar har evakuerats och polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand, rapporterar flera tyska medier. Tesla skrivet i ett uttalande att de inte kan avgöra när produktionen kommer att återupptas

Det har på senare tid varit stora protester mot en planerad utbyggnad av den tyska fabriken och Tysklands inrikesminister Michael Stübgen kallade under tisdagsförmiddagen händelsen för en ”lömsk attack”.

Protester mot utbyggnad

Klimataktivister har de senaste dagarna stöttat lokalbefolkningen i dess motstånd mot Teslas planer på att bygga ut fabriken. Biljätten vill utöka sin verksamhet inom ett yta som delvis faller inom vattenskyddsområde, något som väckt ilska hos boende i Grünheide.

Enligt Focus misstänks gruppen redan för ett liknande sabotage mot fabriken 2021

Aktien faller

Teslaaktien sjunker med drygt 2 procent i terminshandeln på Wall Street efter fallet på drygt 7 procent i måndags. Kursnedgången kommer efter oväntat svaga leveranssiffror från Kina.

I februari föll leveranserna i Kina med 19 procent jämfört med ett år tidigare, enligt preliminär statistik. Teslas börsvärde har minskat med 24 procent i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.