Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår konstitution var under attack men det tog oss inte tre år utan tre veckor” Foto: Amanuel Sileshi/AFP/TT

Etiopiens premiärminister segerviss – men rebellstyrkorna ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed lovordade under måndagen sina militära styrkor för att ha besegrat Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF). Men rebellgruppen vill inte se sig besegrade och nu ökar risken för ett utdraget gerillakrig i regionen.

Hundratals eller sannolikt tusentals människor har dödats i Etiopien under den nästan månadslånga konflikten.

Regeringen utropade seger

Under helgen tog regeringsstyrkor kontroll över staden Mekelle, huvudort i den krigshärjade Tigray-provinsen, och utropade samtidigt seger över rebellstyrkorna.

– Vår konstitution var under attack men det tog oss inte tre år utan tre veckor, sa en segerviss Abiy Ahmed under ett tal till parlamentet och syftade på en jämförelse med de amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.

Uppgifter om vad som faktiskt hänt under helgen är motstridiga. TPLF uppger att Mekelle bombats medan premiärminister Abiy Ahmed hävdar att staden intogs utan vare sig beskjutning av robotar eller civila dödsoffer.

Både internet- och teleförbindelser med regionen ligger nere och det är svårt att verifiera uppgifterna.

TPLF ser sig inte besegrade

TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael vill däremot inte se sig besegrad och menar konflikten pågår än. Enligt tidigare uppgifter ska han ha flytt till Sydsudan men det förnekas av honom själv.

”Jag är i Tigray, nära Mekelle, och fortsätter kampen mot inkräktarna”, skriver han i ett textmeddelande till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt egen utsago befinner han sig i ett område omkring fem mil norr om Mekelle där rebellgruppen ska ha tagit ett antal soldater från angränsande Eritrea (som strider på regeringens sida) till fånga.

Därmed ökar risken för en utdragen konflikt. TPLF har erfarenhet av gerillakrigföring mot en etiopisk centralmakt, då det var så den bidrog till att störta landets enväldiga kommuniststyre 1991. I regionen finns berg och gränstrakter som tjänar syftet.

USA manar till dialog

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har talat med premiärminister Abiy Ahmed i telefon och uppmanat parterna till dialog. Han har också krävt ett omedelbart stopp på stridigheterna samt påtalat vikten av att skydda civila och tillåta humanitära organisationer att få tillträde till Tigray, uppger en talesperson för utrikesministeriet, rapporterar Reuters.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guteress har varit i kontakt med den etiopiske ledaren under helgen och ska även han ha påtalat vikten av att civila skyddas och att nödhjälp tillåts komma till regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer