I kväll lägger sig alla nederländska barn fulla av pirrig förväntan. För i morgon kommer Sinter Klaas med gåvor till barnen, en slags tomte i stort vitt skägg, inspirerad av helgonet Sankt Nicolaus. Men hans medhjälpare , Svarte Petter, orsakar just nu ett hetsig debatt i Holland. Svarte Petter sminkas av tradition till en svart man men anklagas nu för att vara en rasistisk stereotyp på en afrikansk man.
I flera veckor har barnen längtat efter den femte december. Då kommer Sinter Klaas, som med sitt skägg och röda klädsel är inspirerad av helgonet Sankt Nicolaus.
Julafton den 24:e december är också en högtid i Holland och Belgien, men då mer för de vuxna. Sinter Klaas är barnens tomte och hans medhjälpare Svarte Petter hjälper till att dela ut godis och kakor. Men Svarte Petter har också en otäck sida. Enligt sägnen rövar han bort olydiga barn och stoppar ner dem i en säck.
Svarte Petter klär ut sig i 1600-talskläder med svartmålat ansikte, krulligt hår och guldringar i öronen.
Förekommer också i Belgien
Karaktären får alltmera kritik för att vara rasistisk. I dagarna protesterar grupper mot att det handlar om en stereotyp bild av en svart man. Man vill göra om Svarte Petter till en figur som sminkar sig i andra färger, kanske gult eller blått eller grönt? Men det finns många som vill försvara Svarte Petter. Traditionen med Svarte Petter finns också i Belgien. De båda länderna har en gammal tradition av burleska karnevalsfigurer.
– Det här är ju befängt, ska jag behöva börja måla ansiktet grönt eller rött istället? undrar en av Svarte Petters anhängare som blir intervjuad av de holländska tv-bolaget NOS.
Okänt ursprung
Inget vet säkert vad Svarte Petters ursprung egentligen är. Traditionen är många hundra år gammal, det kan vara en gammal saga om onda andar men det kan också vara en parodi på de spanska erövrare som ockuperade delar av Europa under 1500-och 1600-talet.
På gatorna i Holland väcker kravet på att göra om Svarte Petter till en figur av annan hudfärg blandade reaktioner. Holländska NOS intervjuar enbart holländare med afrikanskt ursprung, flera av de tillfrågade tycker att debatten är parodisk och att allt egentligen går att kalla rasistiskt om man verkligen letar.
Men en intervjuad kvinna anser bestämt att Svarte Petter är en förlegad figur som bör stoppas.