Gavin Grimm. Bilden är från 2016, då HD sade ja till att ta upp Grimms fall. Foto: TT

Transelev får rätt till pojktoan

Uppdaterad
Publicerad

Vid det här laget har Gavin Grimm gått ut high school. Men i ett fall som fått återverkningar över hela USA har han nu fått rätt i sin önskan att använda skolans herrtoalett.

Domaren Arenda Wright Allen i Norfolk, Virginia, beslutar att federala diskrimineringslagar och USA:s grundlag ger människor rätt att använda den toalett som motsvarar den könstillhörighet de själva kommit fram till. Grimm klassades som flicka när han föddes, men ser sig själv som man.

Rätt till privatliv

Skolan, Gloucester County School, försökte få civilmålet avskrivet med motiveringen att en sådan valfrihet för Grimm går ut över andra elevers rättigheter till ett privatliv. Men det avvisar rätten alltså.

Fallet var för ett år sedan ända uppe i Högsta domstolen och vände. President Barack Obama hade beordrat skolor i USA att låta elever och studenter använda vilka toaletter de ville.

Affischnamn för hbtq-rättigheter

Men de instruktionerna drogs tillbaka av efterträdaren Donald Trump, och HD skickade sedermera tillbaka fallet till lägre domstolar, utan att ta ställning i den känsliga frågan.

Fallet har gjort den nu 19-årige Gavin Grimm till ett affischnamn för hbtq-rättigheter. 2016 kom han, tillsammans med bland andra svenska Zara Larsson, in på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika tonåringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer