Foto: TT

Transpersoner ska få tjänstgöra i USA:s armé

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Ash Carter tillkännagav på torsdagen att Pentagon nu ska tillåta öppet transsexuella personer att tjänstgöra i armen. Något som tidigare var förbjudet.

Beslutet öppna USA:s armé för transexuella är en del i den förändring av USA:s armé som Carter drivit i flera år.

Han har bland annat öppnat möjligheten för kvinnor att delta i alla stridande roller inom armén och utnämnde den öppet homosexuelle Eric Fanning till arméminister.

På en presskonferens lade försvarsminister Ash Carter fram en ettårig plan för hur beslutet ska implementeras, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vårt uppdrag är att försvara det här landet och vi vill inte ha barriärer som är orelaterade till en person kvalifikationer som hindrar oss från att rekrytera eller behålla de militärer som bäst kan utföra vårt uppdrag.

Genomförs på ett år

Enligt den nya policyn ska transsexuella i armén från första oktober få tillgång till vård och påbörja processen att korrigera det kön de är registrerade som hos Pentagon.

Och ett år från nu ska transpersoner tillåtas att ta värvning, förutsatt att de uppnår de formella kraven och att de haft samma könsidentitet i minst 18 månader.

Tusentals transpersoner i armén

Tidigare har försvarsmakten kunnat ge transpersoner sparken utan någon annan anledning än deras könsidentitet.

I USA identifierar sig 1,4 miljoner människor sig som transpersoner och enligt en studie som gjorts av Rand Corporation gjort visar att det finns kring 2.450 transpersoner i det amerikanska försvaret, rapporterar The New York Times.

Tidningen skriver att de flesta av dem har dolt sin könsidentitet av rädsla att få sparken på liknande sätt som de flesta homo- och bisexuella inom försvaret gjorde innan förbudet mot öppenhet med läggningarna skrotades av Barack Obama 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer