Foto: SVT

Trots fördomarna är transsexuella Titica stjärna

Publicerad

Trots att Angola är väldigt konservativt har den transsexuella artisten Titica blivit omåttligt populär.
Visserligen möts hon fortfarande ofta av fördomar, men hon har ändå vunnit många angolaners hjärtan, berättar Korrespondenterna ikväll.

Titica är på väg till en skivsignering och behöver ett extra varv med smink och fix. Hon vet att det som alltid kommer att bli enorm uppståndelse kring henne. Hennes musikform, kudorun, har vuxit lavinartat och hon är den starkaste lysande stjärnan.

– Förut var det bara klubbfolk som lyssnade på kuduro. Men nu gör verkligen alla det.

Skriker och vill ha autografer

Men det är först när vi kommer till skivsigneringen som jag förstår hur stor Titica verkligen är. Ungdomar flockas runt henne, skriker och vill ha autografer. Några springer till och med fram för att ta på henne.

Titica föddes som pojke, men redan i tonåren var siktet inställt på att bli Angolas nästa kvinnliga superstjärna. I nittonårsåldern åkte Titica till Brasilien och opererade sig för att även på utsidan bli den hon kände sig som inuti.

– Jag föddes som kvinna och hade tidigt känslor för män. Jag lekte med dockor som barn, förklarar hon.

Familjen skämdes

Men det var inte helt enkelt. Familjen hade svårt att acceptera Titicas transsexualitet. De skämdes. Att avvika från könsnormen i Angola ses som en vanära för hela familjen. Och trots att Titica nu är enormt populär möts hon ofta också av fördomar.

– Vanligt folk på gatan verkar känna sig äcklade, ungefär som att ”hur kan hon vara så här, det där går inte”. De har till och med kastat sten på henne, knuffar henne, några gånger har folk försökt slå henne, dra henne i håret, säger Titicas manager Emilia Abrantes.

Hon tror också att misstänksamheten mot en avvikande person som Titica handlar om att Angola är konservativt och mycket religiöst. Det finns också en dubbelmoral, menar Emilia.

Betalar men hatar

– De dansar, de betalar för att hon ska sjunga, men säger samtidigt att de hatar. Men de måste acceptera henne. Hon är inte dröm längre, hon är verklighet.

Men trots att Titica länge varit och på många sätt fortfarande är en kontroversiell personlighet har hon märkt en attitydförändring hos människor i den politiska makten i Angola.

– Jag har till och med uppträtt för parlamentet, så min relation till politikerna är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer