Foto: TT

Transvestiter förbjuds köra bil

Publicerad

Transvestiter och transsexuella förbjuds att köra bil i Ryssland sedan en ny lag trätt i kraft.

Den nya lagen innebär att personer som har diagnosticerats med ”personlighets- och könsidentitetsstörningar” inte får lov att köra bil. Förutom transvestiter och transsexuella finns även personer med sexuell fetischism, pedofiler samt spelberoende och kleptomaner med på listan, skriver AFP.

Lagen uppges syfta till att sänka den höga trafikdödligheten genom att förare diagnosticerade med vissa sjukdomstillstånd tas av vägarna.

Men den har redan fått skarp kritik, bland andra av Jelena Masiuk, som sitter i Kremls råd för mänskliga rättigheter.

”För mig tycks det vara en kränkning av ryska medborgares rättigheter” skriver hon.

Ryssland har tidigare kritiserats för sina antigay-lagar. Till exempel förbjuder en lag ”propaganda av icke-traditionella sexuella relationer”. Det är även förbjudet för utländska homosexuella par att adoptera ryska barn.

”Dessa lagar tillsammans med en försämrad människorättssituation har spätt på den redan utbredda homofobin i Ryssland och har även lett till ökade våldsbrott och diskriminering mot hbtq-personer. Om denna lag omfattar transpersoner är detta ännu ett led i diskrimineringen av denna grupp”, säger Cecilia Rosing, Rysslandsexpert vid Civil Rights Defenders, i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.