Påven Bendictus XVI tillsammans med sin butler Paolo Gabriele (längst ner t.v). Foto: Scanpix

Husarrest för påvens butler

Uppdaterad
Publicerad

Påven Benedictus XVI:s förre butler Paolo Gabriele, som läckte Vatikan-hemligheter till pressen, döms till ett och ett halvt års fängelse för stöld. Straffet ska avtjänas genom husarrest.

Läckan från Vatikanen har blivit mycket uppmärksammad och kallats ”Vatileaks”. Åklagaren yrkade på tre års fängelse, men domstolen i Vatikanstaten fann, enligt nyhetsbyrån Reuters, förmildrande omständigheter bakom Gabrieles agerande och straffet blev fängelse i ett år och sex månader för stöld.

Gabriele väntas dock få nåd av påven och ska till dess avtjäna sitt straff i husarrest i Vatikanen.

Gabriele själv hävdar att han läckte handlingar för att bekämpa korruption inom katolska kyrkan. Hans försvarare yrkade på att han ska slippa fängelse.

Åklagarmyndigheten har inte funnit några bevis för att butlern hade medbrottslingar i Vatikanen.

”Agent” för den helige ande

Paolo Gabriele anser att han agerade som ”agent” för den helige ande när han under hemliga möten gav journalister konfidentiella dokument. Fallet är känsligt för den katolska kyrkan eftersom några av dokumenten publicerades i en bok tidigare i år. Den beskriver korruption och svågerpolitik på hög nivå i Vatikanen.

Även uppgifter om avancerad skatteplanering, pedofilpräster och mörkläggning av en högt uppsatt persons homosexualitet ska finnas med i dokumenten.

Butlern var tidigare en betrodd del av påvens innersta krets. Han var i princip påvens högra hand och hade påvens hemnycklar, serverade hans mat och klädde honom.

Det svikna förtroendet är värre för påven än innehållet i de läckta dokumenten. Det sade Ulf Jonsson, chefredaktör på den katolska tidningen Signum tidigare till TT.

-Jag tror att det här är svårt för påven, att någon har läckt direkt från hans skrivbord.

FAKTA: VATIKANENS RÄTTSSYSTEM

  • Vatikanens brottsbalk är i stora delar baserad på den italienska.
  • Varken åklagare, advokater eller domstolens medlemmar är präster.
  • Straffpåföljden för grov stöld är mellan tre månader och fyra års fängelse.
  • Om Gabriele anses vara skyldig kommer han att avtjäna straffet i ett italienskt fängelse eftersom Vatikanen inte har något.
  • Påven har ingen makt i domstolen, men kan som statschef benåda Gabriele om denne döms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.