• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urbrända bilar och tumult efter ett upplopp i Dublin på torsdagskvällen. Kravallerna ska ha uppstått efter ett knivdåd tidigare under dagen där flera personer, varav flera barn, knivskadats i en attack. Foto: PETER MURPHY

Tre barn skadade efter attack i Dublin – upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En femårig flicka och en kvinna i 30-årsåldern är allvarligt skadade efter en knivattack i irländska huvudstaden Dublin på torsdagen. Ytterligare två barn skadades.

Händelsen har utlöst starka reaktioner i centrala delar av staden.

Enligt uppgifter ska mannen ha attackerat en grupp barn i närheten av en skola – varpå en förbipasserande kvinna ingripit och själv ådragit sig skador, rapporterar The Irish Times.

– Ett barn, en flicka, har fått allvarliga skador, de andra två barnen vårdas för mindre allvarliga skador, säger Dublinpolisen i ett uttalande.

Även den förbipasserande kvinnan i 30-årsåldern vårdas för allvarliga skador.

Den misstänkta gärningsmannen i 40-50-årsåldern greps av polis på plats, även han med lindriga skador som tycks vara självförvållade, enligt polisen.

Vittnen till händelsen rapporterar att flera personer ingrep och avväpnade mannen. Motivet till attacken är ännu oklart. Polisen uteslöt initialt terroristmotiv, men meddelar i ett senare skede att alla möjliga motiv är med i utredningen igen.

Som reaktion på händelsen utbröt stora oroligheter under kvällen med sammandrabbningar mellan arga folkmassor och polis.

Bilder på sociala medier visar att flera fordon, däribland polisbilar, har satts i brand i centrala delar av staden. En polis har skadats i upploppen, rapporterar irländska medier.

Enligt den irländska polischefen Drew Harris har 34 personer gripits i samband med sammandrabbningarna. Polisen väntar sig fler protester, rapporterar Reuters.

Många rykten florerar och Irlands försvarsmakt har gått ut med dementier om att de satts in mot vad polischefen Drew Harris kallar ”galen huliganism motiverad av extremhögerns ideologier”.

Både han och premiärminister Leo Varadkar manar till lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.