Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre betydelsefulla platser i krigets Ukraina – så ser de ut i dag

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna från ett sönderbombat Mariupol i inledningen av Rysslands invasionskrig har etsat sig fast i mångas minnen. Även Ormön och Kachovka har gått från att vara relativt okända platser till att bli symboliska för krigets Ukraina. Men vad händer där nu?

Ormön blev redan under den fullskaliga invasionens första dag en symbol för den ukrainska försvarsviljan, när en soldat på ön bad det ryska krigsskeppet Moskva att ”dra åt helvete” i ett utrop.

Mariupol föll under rysk kontroll i maj förra året, efter omfattande förstörelse och den utdragna striden om stålverket Azovstal.

Kriget i Ukraina

Kachovka-dammen, en av Ukrainas största vattenreservoarer, kollapsade den 6 juni efter en misstänkt attack. Följden blev en ekologisk katastrof i området.

SVT har samlat nya bilder från dessa tre platser i videon ovan. Hör även överstelöjtnant Johan Huovinen berätta om vad han vet, och inte vet, om vad som sker där i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet