Foto: TT

Minst tre sköts ihjäl vid judiskt museum

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre människor har skjutits till döds vid det judiska museet i Bryssel. Polisen jagar nu en ensam gärningsmän.

Vid tio i fyra på lördagsförmiddagen körde en Audi upp utanför entrén på det judiska museet, två män steg ur bilen, ställde ner två väskor på marken och den ene sköt in mot entrén, rapporterar belgiska tidningen La Libre. En av männen ska sedan ha flytt i bilen. På lördagskvällen greps en person, men hördes sedan endast som ögonvittne, uppger åklagarämbetet. Enligt åklagaren söker man nu efter en ensam gärningsman.

Personen som gripits lämnade platsen i sin bil, men polisen vet inte om den har någon koppling till dådet.

Två kvinnor och en man dödades i attacken, uppger belgiska myndigheter. Tidningen La Libre påstod tidigare att även en fjärde person ska ha avlidit, men det tillbakavisas av myndigheterna som uppger att hen är allvarligt skadad.

Bryssels borgmästare gick snabbt ut och sa att det ”förmodligen rör sig om en terroristattack”. Även Joel Rubinfeld, ett känt namn inom det judiska samfundet i Belgien, säger till AFP att det är tydligt att attacken ”är en terroristattack”.

Ett vittne uppger för AFP att han sett två kroppar precis innanför dörrarna på museet.

Ministrar på plats

Området i det fashionabla distriktet Sablon där museet ligger är avspärrat.

– Sablon är ett fint område där folk söndagsflanerar. Det var mycket folk i rörelse i Bryssel, då det är valspurt inför Eu-valet i morgon och även en musikfestival som äger rum i staden, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Brysselkorrespondent.

Inne på museet befann sig Belgiens utrikesminister Didier Reynder, som såg de döda människorna och ringde räddningstjänsten.

”Jag är chockad över de mord som begåtts vid det judiska museet. Jag tänker på offren som jag såg där och deras familjer”, skrev han på Twitter kort efter händelsen.

”Antisemitiskt attentat”

Även Belgiens inrikesminister Joëlle Milquet var bara minuter från platsen. Hon säger till La Libre att ”allt pekar på att det är ett antisemitiskt attentat”.

Ulrika Bergsten påpekar även att belgiska ministrar rör sig i staden utan beskydd.

Enligt Het Laatste Nieuw ska ett vittne ha uppfattat gärningsmännens registreringsskylt. De ska också fångats på en övervakningskamera. Ett dussin person ska ha blivit chockade vid händelsen och tas om hand av sjukvårdspersonal.

Julien Klener, ledare för den judiska församlingen i Bryssel, var också på plats. Han säger till La Libre att det inte finns några hot mot det judiska museet i Bryssel.

Enligt BBC har Belgien ökat säkerheten på judiska platser över hela landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.