Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Rasmus Canbäck svarar på tre frågor om Nagorno-Karabach situationen. Foto: SVT

Tre frågor: Därför bombas Nagorno-Karabach just nu

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Rasmus Canbäck besökte nyligen Armenien och står i direktkontakt med människor som på nära håll upplevt dagens bombattacker mot Nagorno-Karabach.

Hans slutsats är att dagens ”antiterroroperation” är ett sätt för Azerbajdzjan att utnyttja sitt militära överläge för att tvinga den armeniska befolkningen i enklaven till underkastelse.

– De ställs inför en situation att antingen göra motstånd, vilket är svårt, eller att bli föremål för etnisk rensning.

Armenien har historiskt sett varit nära allierade med Ryssland men enligt Rasmus Canbäck har relationen försämrats drastiskt den senaste tiden. Inte minst eftersom Armenien anser att Ryssland inte levt upp till sina löften om att garantera säkerheten för befolkningen i Nagorno Karabach efter kriget 2020.

Samtidigt har Ryssland närmat sig Azerbajdzjan, inte minst som mellanhand för att runda sanktionerna och kunna exportera gas till Europa.

Azerbajdzjan: Konflikten avslutad

Azerbajdzjan ser konflikten som avslutad och vill avväpna området. Ett tilltagande missnöje har byggts upp, enligt Jakob Hedenskog vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

– Man anser att Armenien drar benen efter sig i förhandlingarna, och att armenierna i Nagorno-Karabach är azeriska medborgare och redan har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Men Azerbajdzjan är en väldigt auktoritär stat och det finns inga rättigheter till autonomi, lokalt självstyre eller egentligen någon form av demokrati.

Vad handlar konflikten i Nagorno-Karabach om? Se en sammanfattning på 60 sekunder i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför pågår strider i Nagorno-Krabach – se SVT Nyheters sammanfattning. Foto: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.