Tre frågor: Kan Ryssland ”stänga ner” internet i Ukraina?

Uppdaterad
Publicerad

Internet forstätter fyllas av vittnesmål över ryska attacker och mänskligt lidande inifrån Ukriana. Och medans ryska trupper nu avancerar allt längre in i landet ställer sig många frågan, skulle  Ryssland kunna “stänga ner” internet i Ukraina?

– Det här ”informationskriget” har varit en viktig del för Ukraina och där spelar tillgången till internet en stor roll, säger Mikael Asplund, docent i datalogi vid Linköpings Universitet.

Ukrainas fortsätta tillgång till fungerande internetkommunikation är viktig för att få landet att fungera men också för att alla, inklusive president Zelenskyj, ska kunna göra sin röst hörd och kommunicera med världen utanför. Men vad skulle hända om Ryssland bestämmer sig för att aktivt försöka ”stänga ner” internet i Ukraina?

Enligt Mikael Asplund har man då två alternativ, ta kontroll över internetleverantörerna i landet eller gå till fysisk attack mot nätverk.

– Det är teoretiskt möjligt att stänga ner internet, men det är svårt, säger Mikael Asplund.

Hör expertens analys om Ryssland möjligheter att få kontroll över internet i Ukraina i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.