Så ser tillgången till internet ut i Ukraina: ”Vi får inte ser bilderna där det är värst”

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Ukraina saknar möjlighet att komma åt internet. För platser som redan drabbas hårt är bristen av kommunikationsmöjligheter ytterligare ett hårt slag.

– Vi får inte se de värsta bilderna eftersom de platser som drabbats värst är de som har minst tillgång till internet, säger Alp Toker, grundare av den globala nätövervakaren Netblocks.

Internetåtkomsten i Ukraina har minskat med 20 procent, jämfört med dagen innan invasionen, enligt data från Netblocks. En relativt hög andel av Ukraina har alltså fortfarande internetåtkomst och i städer som Kiev och Lviv fungerar internet till stora delar problemfritt. Men på många platser börjar möjligheterna att kommunicera med omvärlden nu begränsas allt mer.

– Över 500 mobilmaster har antingen skadats eller förstörts enligt ukrainska internetleverantörer, säger organisationens grundare Alp Toker.

Ryska attacker

Det brittiska organisationen Netblocks följer tillgången till internet i diktaturer och i krigsområden. Deras data visar tydligt hur stora områden i sydöstra Ukraina nu tappat kontakten med internet. Det kan bero olika saker, till exempel gör ett långvarigt strömavbrott i ett stort område att internetåtkomsten försvinner. Enligt Netblocks och Alp Toker är det en medveten taktik.

– Vi anser att det är medvetna attacker mot kommunikationsnätverk av ryska styrkor, något som dokumenterats vid flera tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.