Därför är Turkiet och Grekland osams – och så säger länderna själva

Uppdaterad
Publicerad

Rätten till naturtillgångar i Medelhavet har länge skapat osämja mellan Grekland och Turkiet.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, har följt den långvariga konflikten mellan länderna sedan 70-talet.

– Min uppfattning är att Grekland i alla fall har ett starkare stöd i folkrätten, säger Said Mahmoudi.

Flera grekiska öar ligger mycket nära det turkiska fastlandet, vilket har skapat spänningar om vem som egentligen har rätt till bland annat nya naturtillgångar i området. Grekland hävdar att den grekiska övärlden är berättigad till territorialvatten enligt internationell rätt, något som Turkiet avfärdar.

– Att avgränsa havsområdet mellan de här två länderna kommer att påverka den geografiska situationen till Greklands fördel, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

Enligt Mahmoudi anser Turkiet att eftersom man har den längsta kusten i Medelhavet, så har landet rätt att vara delaktig i varje avtal om naturtillgångar i området.

– Ett argument som man på ett politiskt sätt kan förstå, men juridiskt finns det inget stöd för det, säger Said Mahmoudi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.