Pentagon släpper omtalade ufo-klippen

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon har nu officiellt bekräftat att de tre klipp som visar oidentifierade flygande föremål är äkta. ”Det luftburna fenomenet som kan observeras i videorna är fortfarande oidentifierat” skriver Pentagon.

Klippen, som är inspelningar från amerikanska stridspiloter, är från 2004 och de andra två är från 2015. De läcktes första gången 2007 och har sedan cirkulerat på internet i olika omgångar. Nu väljer Pentagon att publicera klippen själva, och på så vis bekräfta deras äkthet, efter att ha slagit fast att bilderna inte avslöjar några känsliga militära uppgifter.

Clas Svahn som är ordförande för organisationen Arkivet för det oförklarade samt vice ordförande i ufo-Sverige, svarar på tre frågor om bilderna i klippet ovan.

Förkortningen UFO står för Unidentified flying object, på svenskan oidentifierade flygande föremål, och termen infördes av det amerikanska flygvapnet på 1950-talet. I dag använder USA:s flygvapen också termen AAV, anomalous aerial vehicles, eller avvikande luftburna farkoster.

Många spekulationer om ursprunget av UFO har florerat och till de mest populära förklaringarna hör att föremålen skulle vara utomjordiska flygfarkoster. 1997 gjorde USA:s underrättelsetjänst CIA ett offentlig uttalande som innehöll ett erkännande av att myndigheter under 1950- och 60-talen systematiskt ljugit om UFO-observationer för att inte avslöja existensen av hemliga amerikanska spionplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.