Fredsmäklaren: ”Kortsiktiga segrar viktigare än att palestinska barn dör”

Uppdaterad
Publicerad

Fredsmäklaren Jan Egeland tror att USA inte kommer prioritera att hitta en lösning på Israel-Palestina-konflikten. Däremot tror han på en vapenvila mellan de två parterna, och menar att båda måste förstå att det eskalerande våldet är meningslöst.

– Hittills har kortsiktiga segrar, rent politiskt, varit viktigare än att palestinska barn dör och att en miljon israeler gömmer sig i skyddsrum, säger han.

Jan Egeland var med och mäklade fred under den så kallade Osloprocessen 1993. Förhandlingarna lade bland annat grunden för skapandet av den Palestinska myndigheten.

Han ser i dag mycket allvarligt på hur konflikten kommit att utveckla sig.

Israel-Palestina 2021

– Det är en fruktansvärd eskalering. De två parterna för en militär strategi som för det palestinska folket mot randen av stupet, säger Jan Egeland.

Han tror dock på en vapenvila och menar att bägge sidor förstår att det är en meningslös eskalering av våld som sker.

USA:s betydelse

Jan Egeland menar att USA har ett stort inflytande på konflikten, och pekar på att andra länder måste ligga på stormakten för att de ska ta sig an frågan.

– Det är inte Norge, Sverige eller EU – det är USA som kan lägga press på parter som inte själva har vilja att komma varandra närmre.

Många amerikanska presidenter har varit inblandade i att försöka hitta en lösning på konflikten.

– Jag tror att samtliga presidenter har som ett högt stående mål att få fred i mellanöstern. Det är en diplomatisk dröm.

”Prioriteras inte”

Men trots det ser Jan Egeland två stora problem, som minskar möjligheterna för nuvarande president Joe Biden att satsa på Israel-Palestina-konflikten.

Det ena är att en stor del av befolkningen i USA har pro-israeliska åsikter. Den andra är att fredsmäklande i Mellanöstern inte är så strategiskt gynnsamt.

– En insats i Mellanöstern, som har liten möjlighet att lyckas, blir inte prioriterat framför till exempel Kina eller nya handelsavtal. Så jag är rädd att vi kommer att se den här konflikten blir nedprioriterad igen.

Hur ser chanserna ut att nå vapenvila – och vilken roll har USA? Se Jan Egeland svara på tre frågor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet