Stephanie Clifford, Summer Zervos och Karen McDougal är alla inblandade i rättsprocesser som rör historier med USA:s president Donald Trump. Foto: TT/Wikimedia commons

Tre kvinnor i rättsprocesser kring Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor – tre rättsprocesser. En ex-porrstjärna och en Playboymodell som hävdar att de haft affärer med USA:s president innan tiden i vita huset, samt en medverkande i dokusåpan ”The Apprentice” som anklagar honom för sexuella trakasserier.

Här är rättsprocesserna kring Donald Trump.

Stephanie Clifford vill bli kvitt tystnadsavtalet för att kunna berätta sin historia. Foto: TT

Stephanie Clifford, ”Stormy Daniels”

Den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford, med artistnamnet Stormy Daniels, hävdar att hon hade en affär med Donald Trump 2006. Något som den nuvarande presidentens advokat ska ha betalat 130 000 dollar, motsvarande över en miljon kronor, för att hålla tyst om, vilket Wall street journal avslöjade i januari i år.

Stephanie Clifford har flera gånger försökt berätta sin historia, men uppgifterna har inte publicerats förrän i år. Inledningsvis nekade Stephanie Clifford till uppgifterna och mycket i historien om Donald Trump och Stephanie Clifford har handlat om ett tystnadsavtal som Clifford skrev under i oktober 2016, strax före valet.

Men då Donald Trump personligen inte skrev under samma avtal, menar nu Clifford och hennes advokat att det är ogiltigt och bör hävas. När hon stämmer Trump menar hon att hennes tidiga nekande av affären var ett resultat av ”hot och skrämseltaktik”.

The New Yorker är en av tidningarna som publicerat detaljer kring den påstådda affären mellan Donald Trump och Karen McDougal Foto: TT/Wikimedia Commons

Karen McDougal

Nyheten om Playboy-modellen Karen McDougal och Donald Trumps påstådda affär publicerades redan i november 2016, några dagar före valet, av Wall street journal. Affären ska ha pågått i drygt nio månader under 2006 och 2007. Tidningen rapporterade också om hur McDougal hade fått 150 000 dollar för att berätta sin historia av tidningen National Enquirer, som därefter inte publicerade nyheten. National Enquirer stödde Trumps valkampanj och betalningen ses som ett sätt att köpa och begrava nyheten.

I februari 2018 skrev The New Yorker om Karen McDougals affär med den blivande presidenten utifrån dagboksanteckningar som en vän till Mcdougal hade lämnat till tidningen. I mars stämde hon National Enquirers ägare American Media, Inc, för att få tillbaka rätten till sin historia.

– Jag blev av med mina rättigheter. Jag vet inte vad jag får prata om. Jag är rädd för att ens nämna honom vid namn, sa McDougal till The New Yorker.

Summer Zervos anklagar presidenten för sexuella trakasserier. Foto: TT

Summer Zervos

Summer Zervos medverkade i Donald Trumps tv-program ”The Apprentice” 2006. I januari 2017 stämde hon presidenten för sexuella trakasserier som skulle ha inträffat 2007, när han ska ha kysst Zervos och tagit på hennes bröst utan hennes samtycke vid separata tillfällen. Donald Trump har nekat till anklagelserna och kallat dem för ”påhittade”.

Men en domare i New York har valt att gå vidare med stämningen med motiveringen: ”Ingen står över lagen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.