Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Bert Sundström om tre saker som kan påverka krigets utveckling. Foto: AP/TT

Tre saker att hålla koll på i krigets utveckling

Publicerad

Ryssland har flyttat sina mest moderna strategiska luftvärnssystem till områden närmare fronten i Ukraina. Och de senaste veckorna kan vara de värsta för Ryssland när det kommer till förluster av soldater – hur påverkar det den ryska strategin?

Hör SVT:s Bert Sundström om tre saker som kan påverka krigets utveckling.

Från den västliga exklaven Kaliningrad, som ligger inklämd mellan Natoländerna Polen och Litauen, har Ryssland förflyttat luftvärnspjäser till Ukraina. Det brittiska försvarsdepartementet skriver på X att anledningen är att ersätta luftvärn som förstörts av ukrainska långdistansvapen.

– Det betyder att Ryssland ser att de måste försvara sig mot ukrainska angrepp från luften. Ukraina lyckas mer och bättre med att angripa också ryska territorier, dels i delar av Ukraina som Ryssland ockuperar, dels inne på det egentliga ryska territoriet, säger Bert Sundström.

Hör mer i klippet ovan eller se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.