Greenpeace isbrytare Arctic Sunrise på väg mot oljeplattformen Prirazlomnaja. Foto: Scanpix

Fyra släppta i Greenpeace-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ryska Greenpeace-aktivister har släppts mot borgen i det internationellt uppmärksammade fallet där 30 personer greps i Ishavet i september.

De gripna behandlas person för person av domstolar i S:t Petersburg. I måndags fattades beslut om att släppa två, mot borgen à två miljoner rubel (400 000 kronor), och på tisdagen kom samma besked för en tredje.

Däremot har ännu inga utlänningar släppts, ryska myndigheter verkar befara att de ska lämna Ryssland. Bland de 30 finns en svensk, vars häktning ännu inte tagits upp i veckans domstolsförhandlingar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Svenskens öde ska prövas

På tisdagen ska också bland andra en gripen finländskas fall avgöras. Den svenske medborgarens eventuella omhäktning kommer att prövas på fredag, berättar Annika Jacobson på Greenpeace för TT.

Hittills har sju av åtta personer släppts mot borgen, sedan förhandlingarna inleddes i måndags. Den ende som hittills nekats borgen är en australisk medborgare.

Efter protesten mot rysk oljeprospektering i Arktis anklagas de för ”huliganism”, vilket kan innebära sju års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet