Tre tips: Så avslöjar du en falsk nyhet

Uppdaterad
Publicerad

Har Donald Trump verkligen drabbats av covid-19, eller är det hela egentligen en konspiration? Falska påståenden som sprids i sociala medier kan vara svåra att upptäcka. Här tipsar Åsa Larsson, redaktör på Källkritikbyrån, om tre enkla förhållningssätt för att minska risken att bli lurad – och för att motverka att informationen delas vidare.

Turerna kring USA:s presidents mående den senaste veckan har varit många efter att han och hans fru, Melania insjuknat i covid-19. Vita huset, Trumps läkare och källor “nära presidenten” kom med olika bud om hur allvarligt tillståndet för den insjuknade var. Rykten började snabbt florera och redan ett dygn efter Trump meddelat sitt tillstånd på Twitter var konspirationsteorierna i full gång.

Åsa Larsson, redaktör på Källkritikbyrån, tipsar om att ha en skeptisk inställning till det du ser på nätet eller i sociala medier.

– Du kan jämföra det med att någon kommer fram till dig på stan och säger någonting, det är ju inte så att vi tror på folk automatiskt utan vi frågar oss vem personen är och vad den vill, säger Åsa Larsson, redaktör och grundare av faktagranskningsinitiativet Källkritikbyrån.

Så gör du en bildsökning

Det finns flera tjänster att använda, bland annat Google och Tineye.

Klicka på kameran i sökrutan, ”sök med bilder”.

Lägg in en länk till en bild som finns på nätet eller ladda upp en från din dator.

Klicka på ”sök med bild” för att få upp resultatet.

Nu kan du undersöka om bilden är tagen ur sitt sammanhang, om den är gammal eller manipulerad.

Lista: Konspirationsteorier om covid-19 och Trump

Att Donald Trump egentligen inte alls är sjuk – utan att det hela är en bricka i spelet om presidentposten  

Den kanske mest spridda teorin just nu handlar om att Presidenten i själva verket inte alls är sjuk utan att tillståndet är fabricerat i syfte att visa hur stark presidenten är då han övervinner viruset han aldrig haft. 

Att Trumps insjuknande i corona egentligen var ett mordförsök med Kina som avsändare 

Att viruset spridits från Kina med flit är en teori som det länge talats om. Även Trump själv har nämnt den idén. En bubblare är dock att Kina använt covid-19, som mordvapen i ett försök att avrätta den sittande presidenten.  

En stuntman ska ha spelat Trump 

Under några av uppvisningarna från presidentens sida, bland annat då han visade upp sig i bil utanför sjukhuset, ska det inte alls ha varit presidenten, utan en så kallad bodydubble. 

Att Trump var i mycket sämre skick än han lät visa då han fördes till sjukhus 

Presidenten kunde gå själv då han fördes till sjukhus, men enligt rykten så kan man se en liten buckla på hans kavaj. Detta ska bevisa att han i själva verket redan behandlades med syrgas och bad utrusningen för detta under sin kavaj.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.