Tre tonåringar anklagas för kapning av ett fraktfartyg. Foto: AP/TT

Tre tonåriga migranter riskerar 30 års fängelse för kapat fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Att ta kontrollen över ett fraktfartyg och använda sig av hot och våld mot en besättning, anses i Malta vara en terrorhandling. Därför riskerar nu de tonåriga migranterna upp till 30 års fängelse för att ha tvingat fartyget som räddade dem att ändra kurs till Europa.

De tre tonåringarna är 19, 16 och 15 år gamla. Inför maltesisk domstol förnekade de anklagelserna och sade de sig vara oskyldiga.

Skulle de dömas för det de anklagas för, kan straffet bli mellan sju till 30 år i fängelse, skriver AP.

”De var desperata”

Fraktfartyget var på väg från Turkiet till Libyen. Väl på Medelhavet blev kaptenen ombedd av ett militärflyg att rädda ett hundratal migranter som fanns på en båt i närheten och var i behov av hjälp, skriver Al Jazeera

Över 100 personer räddades och klev ombord på fartyget, som sedan fortsatte längs sin ursprungliga kurs.

Maltesiska specialstyrkor säkrade fartyget och förde det till Vallettas hamn. Foto: AP/TT

När de nya passagerarna insåg att de var på väg till Libyen, det land de nyss flytt från, bröt panik ut.

– De var desperata och ville absolut inte tillbaka, berättade kapten Nader el-Hiblu för AP tidigare i veckan.

Rättegång väntas

Enligt kaptenen attackerades cockpiten och en grupp migranter lyckades med hot få besättningen att vända kurs norrut, mot Europa.

De hindrades slutligen av maltesiska specialstyrkor innan fartyget hann fram, skriver BBC. Och nu hålls de tre huvudmisstänkta i förvar i väntan på rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.