Barn leker med kapsyler framför en raserad byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De människor som mina kollegor möter är oroliga för sina barn och för deras framtid” – hör Eliane Luthi från Unicef om situationen i Myanmar tre veckor efter jordbävningen. Foto: Unicef

Tre veckor sedan skalvet i Myanmar – behovet av hjälp fortfarande stort

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre veckor sedan den ödesdigra jordbävningen i Myanmar, som lämnade efter sig förstörelse och tusentals döda. Behovet av hjälp är fortfarande stort, och risken för sjukdomar är hög.

– Den här krisen är inte över, säger Eliane Luthi, chef för kommunikation och påverkan på Unicef:s regionkontor.

För tre veckor sedan drabbades Myanmar av en jordbävning med magnitud 7,7, vilket har resulterat i över 3 500 bekräftade dödsfall. Efter det första skalvet har efterskalven fortsatt att avlösa varandra. Många byggnader riskerar fortfarande att kollapsa och familjer tvingas sova utomhus.

– Det behövs fortfarande skydd för alla dessa familjer som sover utomhus. Familjerna behöver en säker plats där de kan tillbringa natten, ett skydd som inte kommer att svepas bort eller spolas bort i regnet, säger Eliane Luthi.

Bristen på skydd utsätter människor för extrem värme och regn. Regnsäsongen har dessutom kommit tidigare än vanligt, vilket har förvärrat situationen ytterligare.

– Regnet i kombination med den utbredda skadan och förstörelsen av hälsofaciliteter och vattensystem har verkligen skapat en enorm risk för utbrott av sjukdomar som diarré, malaria och Dengufeber, säger Eliane Luthi.

– Alla dessa kan vara dödliga för barn, så de säsongsmässiga regnen, den utbredda förstörelsen och allt detta kommer ovanpå en befintlig humanitär kris som drabbar miljontals barn.

Har separerats från sina familjer

Extra utsatta är barnen i Myanmar. Redan innan jordbävningen befann sig över 6,4 miljoner barn i behov av humanitärt stöd. Många har även blivit separerade från sina familjer, vilket skapar en hög risk att de blir utnyttjade och utsatta för våld.

Eliane Luthi berättar att Unicef börjat upprätta så kallade barnvänliga platser i Mandalay, en av de värst drabbade städerna, där barn kan leka och prata med jämnåriga och hjälparbetare.

– Det psykologiska traumat är enormt. Många av de barn som våra team pratar med på plats lider av ångest. De lider av abstinensbesvär, de kan inte tala. En del av dem har mardrömmar. Så vi måste verkligen se till att alla barn kan ha ett säkert utrymmer där de kan leka och börja återuppbygga känslan av en barndom.

Hundratals ton med förnödenheter influgna

Unicef har funnits i Myanmar i över 70 år. Sedan jordbävningen har man flugit in 160 ton nödhjälp, som inkluderar allt från tält, vattenreningstabletter, hygienartiklar och medicin.

Men det operativa arbetet är inte enkelt.

– Många broar har kollapsat. Det finns vägar som skadats, och nu med regnen som kommer in och skapar ytterligare skador så är det verkligen en mycket utmanande miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.