Tredje dödsolyckan på en vecka i Medelhavet

Publicerad

Minst 16 migranter har hittats döda i samband med en båtolycka i Medelhavet i närheten av den grekiska ön Paros sent under julaftonskvällen. Det är den tredje dödsolyckan inom loppet av bara några dagar.

Bland de döda fann kustbevakningen tre kvinnor och ett spädbarn. 63 personer kunde räddas vid olyckan, uppger Athens News Agency.

Bara timmar dessförinnan upptäcktes att en annan båt gått på grund utanför den grekiska ön Antikythera – en olycka som krävt minst 11 personers liv. I samband med den grundstötningen lyckats kustbevakningen rädda 90 personer varav 27 barn, 11 kvinnor och 52 män– alla migranter.

I onsdags skedde en liknande olycka då en båt som transporterade migranter kapsejsade utanför den grekiska ön Folegandros. Då omkom minst tre personer.

Smugglingsaktiviteten på Medelhavet ser ut att ha ökat på senare tid, och under fredagen lyckades kustbevakningen gripa tre misstänkta smugglare som flydde en kapsejsad båt med migranter som kört fast utanför den grekiska halvön Peloponnesos.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att 2 500 personer antingen dött eller förlorats till sjöss från januari till november i år när de försökt ta sig till Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.