En rökpelare stiger mot himlen från Stepanakert, huvudort i den omtvistade regionen Nagorno-Karabach. Bild från 24 oktober. Foto: TT

Tredje eldupphöret kollapsade – efter en timme

Uppdaterad
Publicerad

Det eldupphör som Armenien och Azerbajdzjan kom överens om på söndagen har brutits. Båda länderna beskyller varandra för utvecklingen.

Ryssland, Frankrike – och nu USA. Det tycks inte spela någon roll vilket land som förhandlar fram eldupphör kring den mellan Armenien och Azerbajdzjan omstridda regionen Nagorno-Karabach.

Det senaste avtalet meddelades av Washington under söndagen och trädde i kraft klockan 8, lokal tid, på måndagsmorgonen. Knappt en timme senare kom de första anklagelserna om brott mot det så kallade ”humanitära eldupphöret”.

Skyller på varandra

Enligt Azerbajdzjans utrikesdepartement har armeniska styrkor beskjutit flera byar, medan Armenien anklagar grannlandet för artillerield längs med konfliktens frontlinje.

Striderna kring Nagorno-Karabach är inne på sin andra månad. Internationella medlare försöker desperat få ett stopp på oroligheterna, som sedan den 27 september har kostat hundratals liv på båda sidor konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.