Fabriken i den italienska byn Pogno tillverkar köks- och badrumskranar. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tillverkningsjobben återvänder till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Flera västerländska företag flyttar nu tillbaka sin produktion till Europa. I den italienska byn Pogno gläds man åt den svenska möbeljättens ankomst.

När man närmar sig byn Pogno nordväst om Milano, märker man genast att man kommit till kärnområdet för den italienska tillvekningen av köks- och badrumskranar. Överallt syns reklamskyltar för det som kommit att bli en av den italienska tillverkningsindustrins största exportvaror.

Men på grund av konkurrensen från låglöneländer har tiotals av dessa småindustrier, som varit belägna runt sjön Orta, fått lägga ned tillverkningen.

Från Asien till Europa
I byn Pogno har man dock fått uppleva ett trendbrott. Här är bygdens stora tillverkare just i färd med att utveckla flera projekt för produktion till Ikea, vars tillverkning tidigare skedde i Kina.

I Italien har Ikea inte bara haft ett gott namn. I ett land som Italien där de små möbeltillverkningen givit många arbetstillfällen, har hotet från jätten Ikea inte alltid setts med blida ögon.

När Ikea i våras, kanske för att förbättra sitt rykte, berättade om sina planer på att ta hem viss tillverkning från Asien blev det en stor nyhet i krisens Italien. I dag vill Ikea inte gärna tala med SVT om detta, kanske för att undvika att hänga ut sina samarbetspartners i Asien.

Men enligt vad Rapport erfar är det ökade lönekostnader, kostsamma kvalitetsfel och transportkostnader tillbaka till butikerna i Europa som gjort att Ikea, liksom vissa andra västerländska företag förövrigt, tagit hem produktion från låglöneländer.

Krävs stora investeringar
I Pogno gläds man åt detta även om arbetstillfällena än så länge inte ökat nämnvärt. En av anledningarna till den italienske krantillverkarens möjlighet att konkurrera med asiatiska tillverkare är nämligen de stora investeringarna i robotar. En stor del av produktionen av kranar är numera automatiserad.

Finns det då risker för en tillverkare att göra affärer med en jätte som Ikea, som kan diktera sina villkor och flytta igen om man hittar en billigare tillverkare någon annanstans?

-Vi har knappt gift oss! Börja inte tala om skilsmässa nu, svarar Marco Paini, chef för krantillverkaren i Pogno när vi ställer frågan. Vi är glada för samarbetet och siktar på att öka Ikeas andel av vår produktion (4 procent) successivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtidsjobb i Europa

Mer i ämnet