Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Triumf – men samma problem väntar

Uppdaterad
Publicerad

Obama vann valet. Och han har ungefär samma problem som förr – om inte ännu värre.

Det som väntar Obama är det som kallas ”budgetstupet” (the fiscal cliff). Redan med den nu sittande kongressen måste han nå någon form av bugetöverenskommelse inför det nya året.

Automatiska nedskärningar

Om det inte sker kan USA-ekonomin hotas allvarligt. För utan en budgetöverenskommelse inträder en rad automatiska skattehöjningar och nedskärningar till ett belopp av 600 miljarder dollar.

Obama har under de senaste två åren haft en republikansk majoritet mot sig i kongressens ena kammare, representanthuset.

Första utmaningen

Eftersom det krävs lika beslut av representanthuset och den andra kammaren, senaten, finns det risk att Obama inte får igenom sin politik nu heller. Han kan bara lite på senaten som behåller sin demokratiska majoritet.

Det blir alltså Obamas första utmaning som president att försöka nå fram till republikanerna och förmå dem att kompromissa.

Längtan efter välfärdsstat

Frågan är om republikanerna har mjuknat efter tisdagens valfiasko. Deras nejsägar-attityd under de två senaste åren har gjort att kongressen har rekordlågt förtroende hos allmänheten.

Man kan säga att valet av Obama delvis också uttryckte en längtan efter mera av social europeisk välfärdsstat.

Opålitlig

Mitt Romney har förlorat. Och frågan är om inte hans ständiga byte av åsikter har gjort honom till en opålitlig politiker i många ögon.

Han presenterade sig i våras under primärvalen som strängt konservativ, efter att tidigare ha profilerat sig som progressiv. Och nu i höstas har han istället ändrat sig och gått mot mitten.

Mittenpolitik går hem

Den senaste policy-förändringen gjorde att han fick fler anhängare i opinionsmätningarna, men det räckte inte till.

Däremot är det intressant att det är mittenpolitik som är det som tilltalar en stor del av amerikanska folket. Detta kanske tvingar republikanska partiet att tänka om och till exempel inte släppa fram kufiska abortmotståndare med märkliga åsikter.

Smutskastning

Det borde rimligen bli en tid för självprövning inom det republikanska partiet.

Men samtidigt har Obamas valkampanj ägnat sig åt en negativ kampanj (läs: smutskastningskampanj) mot motståndaren.

Ena nationen

Det är ingen särskilt god utgångspunkt när det som behövs just nu är samarbete överpartigränserna.

Obama får ett hårt jobb framöver med att försöka ena nationen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.