Världen exploderade i ilska förra året efter det att en amerikansk tandläkare och troféjägare dödade det omtyckta lejonet Cecil i nationalparken Hwange. Männen på bilden är inte de som sköt ihjäl Cecil utan två andra troféjägare. Foto: TT/SVT

Troféjakten i Afrika – osmakligt eller nödvändigt?

Uppdaterad
Publicerad

Troféjakt på storvilt i Afrika skapar upprörda känslor. Rika västerlänningar betalar stora pengar för att döda vackra djur – enbart för det höga nöjets skull. Somliga kallar dem lustmördare. Andra ser dem som den enda garanten för att bibehålla ett rikt djurbestånd.

Afrikas djurliv konkurrerar många gånger med människan. På marker där boskap hålls är exempelvis lejon ett problem. Och Afrikas befolkning växer. 

Den krassa verkligheten är att någon måste betala för att de vilda djuren ska överleva. Om markägare inte kan tjäna pengar på djuren, kommer man på andra sätt, som ofta direkt konkurrerar med djurbeståndet. Det kan handla om att anlägga åkermark, eller exploatera marken för andra ändamål.

Måste man skjuta djuren?

Djurlivet kräver stora orörda områden. Dessa marker måste patrulleras för att stoppa tjuvskyttar, som fäller mängder av elefanter och noshörningar för att sälja elfenben till den asiatiska marknaden.

LÄS MER: Målet för dagen – att skjuta en gnu

Måste man skjuta djuren, räcker det inte med att turister kommer och fotograferar dem? frågar sig många. Tyvärr verkar fototurister och andra besökare inte vara villiga att betala det som behövs. Jägare däremot är beredda att slanta upp tiotusentals dollar för att få skjuta ett ståtligt exemplar.

Kenya har tappat en stor del av sitt lejonbestånd och där är troféjakt förbjudet. Grannlandet Tanzania har nästan hälften av Afrikas lejon. Och där är jakten tillåten. Myndigheterna i Tanzania säger att det är just tack vare troféjakten, som man kan hålla lejonbeståndet så högt. 

Viktigt att känna att det är värt

Rätt reglerat tycks troféjakt vara bland de mest effektiva sätten att bevara mångfalden i Afrikas djurliv. Idealiskt tillåter man jakt på exempelvis äldre lejon, som redan har förökat sig och spridit sina gener. Eller hanar som stöts ut ur flocken och som istället börjar dra sig mot befolkade områden, där de ställer till med problem.

LÄS MER: Ny dokumentärfilm skildrar safarijaktens baksida

Lika viktigt är att människor som bor i dessa områden känner att det är värt att ha rovdjur omkring sig. De måste få ta del ekonomiskt av ett rikt djurliv. Det är inte alltid det sker, men det borde vara så. 

Många ser främst den moraliska dimensionen och tycker att västerlänningarnas jakt är en kvarleva av kolonialismen. Att det är osmakligt med rika vita människor, som åker till Afrika och dödar vackra djur för sitt höga nöjes skull. 

Samtidigt anser många här på kontinenten, som är engagerade i djurlivets och naturens bevarande att troféjakten helt enkelt är ett nödvändigt ont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.