Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Tromber och översvämningar – stökigt väder runtom i Europa

Publicerad

Medan Sverige befinner sig mitt i en rejäl köldknäpp har länder längre söderut ställts inför stökigt väder av ett helt annat slag.

I delar av Storbritannien och Frankrike ligger gator under vatten – och i Belgien har en tromb orsakat skador på ett 40-tal hus.

De översvämningar som slagit mot västra Europa den senaste tiden har kanske ställt till som störst problem i Storbritannien. Där har stora delar av landets centrala delar, ofta kallade Midlands, drabbats av vattenfyllda gator under veckan som gått.

Förklaringen till problemen ligger inte främst i regnmängden, utan i att många olika oväder svept fram över öarna under kort tid.

– Att vi haft flera vädersystem som passerat gör att det är väldigt mättat i markerna. Redan i oktober så hade vi en del översvämningar i de här trakterna, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt i Morgonstudion.

”Tar lång tid för vattnet att rinna undan”

På andra sidan Engelska kanalen märks samma tendenser. Frankrikes norra delar har den senaste tiden också kämpat med översvämningar av samma anledning som Storbritannien.

I och med den mättade marken finns det också all anledning att tro att problemen kan fortsätta en tid, enligt Marcus Sjöstedt.

– Det behöver inte komma speciellt mycket regn för att det ska bli problem vid varje passage av oväder, och det tar lång tid för vattnet att rinna undan.

Tromb i Belgien

Längre norrut, i Belgien, är det snarare hårda vindar som ställt till problem den senaste tiden. I förra veckan drog en tromb fram i ett område söder om Antwerpen, med skador på ett 40-tal byggnader som följd.

– När vi tänker oss tornador och tromber tänker man kanske framför allt på USA, men det förekommer även i Europa. Men det som sticker ut är att det skedde på vintern. Tromber uppstår vanligtvis i kraftiga åskoväder som vi vanligtvis ser på somrarna, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.