Baker Katumba flydde från sitt hem efter att han avslöjats med att vara homosexuell. Till höger, den ugandiska tidningen Rolling Stone, som 2010 kritiserades för att ha publicerat namn och bild på homosexuella.

Trots dödshot – homosexuelle Baker utvisas till Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Han flydde till Sverige från Uganda efter dödshot. Baker Katumba är homosexuell och riskerar nu förföljelse och fängelse i sitt hemland. Men hans asylansökan avslogs och han lever nu gömd i Sverige.

I Uganda var Baker Katumba gift med en kvinna, ett äktenskap som han tvingats in i av sin familj. I hemlighet hade han en pojkvän. Frun upptäckte dock att Baker var homosexuell och berättade för familjens överhuvud, hans pappa.

– Jag kallades till ett familjemöte. Min familj var i chock och kunde inte alls förstå hur jag kunde vara ihop med en man. Min mamma bara grät och jag fick ingen kontakt med henne, min svåger hotade med att halshugga mig, säger Baker Katumba.

Sågs som en förbannelse

Baker flydde och levde gömd i Kampala hos sin pojkväns farbror i några dagar. Därefter fick han hjälp att fly till Sverige.

– Jag kunde inte återvända, de sa att jag var en förbannelse mot familjen.

Baker Katumba kommer till Sverige under hösten 2011 och söker då asyl. Migrationsverket tror dock inte på hans berättelse och han får avslag. Bland annat skriver beslutsfattaren att det inte är troligt att frun skulle berätta för hans pappa innan hon konfronterar Baker själv. Men det kritiseras av Bakers juridiska ombud.

– Jag tycker att det är oerhört märkligt och ett väldigt västerländskt sätt att se på det hela. De tycker inte det är trovärdigt, men då har de ingen koll på hur kultur och tradition fungerar i Uganda. I beslutet tas heller ingen hänsyn till den förföljelse och tortyr han kan komma att utsättas för i sitt hemland, säger Aino Gröndahl, jurist och offentligt biträde.

Dödshotas över internet

Migrationsverkets beslut överklagas, men Migrationsdomstolen gör samma bedömning som Migrationsverket. Baker Katumba utvisas till Uganda.   

– Jag kände mig helt förtvivlad, jag hade hoppats att de skulle förstå under andra omgången, men nej. Rädslan av att bli gripen och förd tillbaka till Uganda är så stark, jag är konstant orolig över vad som kommer hända, säger Baker Katumba.

När Bakers situation uppmärksammas i Sundsvalls Tidning får hans familj och bekanta vetskap om var han är och han hotas då via de sociala medierna.

– Det var så mycket hat och jag blev väldigt ledsen. Vänner skrev att de inte visste att jag var en sådan hemsk person och att det jag gjorde var mycket dåligt. Några skrev också att det är bra att jag utvisas och att de kommer vänta på mig när jag kommer hem, säger Baker Katumba.

Svår situation i Uganda

I dag skrev presidenten under en ny lag som gör att homosexualitet kan straffas med livstids fängelse. Det är nu också varje medborgares skyldighet att rapportera till myndigheterna om de misstänkter att någon kan vara homosexuell. Men Migrationsverket kommer inte ändra i sin praxis så att det nu blir lättare för homosexuella att få asyl i Sverige.

– Situationen har varit svår länge och det här är mer en bekräftelse av vad vi redan vet. Redan nu får homosexuella ugandier stanna i Sverige, det är inte säkert att leva som homosexuell i Uganda, säger Fredrik Beijer som är tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

Enligt Beijer beviljas 74 procent av de sökande ugandierna uppehållstillstånd i Sverige.

– Sedan uppstår ju naturligtvis en slags bevissituation, man måste kunna lämna tillförlitliga uppgifter, men de faktiskta förhållandena i Uganda är obestridiga, säger Fredrik Beijer.

Men Baker Katumba är förtvivlad över att Migrationsverket inte tror på hans berättelse. Idag lever han gömd någonstans i Sverige och att ge sig tillkänna för att bli deporterad ser han inte som ett alternativ.

– Antingen kommer jag sitta i fängelse i resten av mitt liv, eller så kommer jag dödas av någon som nu hotar mig. Det är inget tvivel om det, jag kan inte åka tillbaka, säger Baker Katumba.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.