Foto: SVT

Trots klimathotet – Indien vill dubbla utvinning av kol

Uppdaterad
Publicerad

Indien har inga planer på att skära ner sin kolförbrukning för att minska utsläppen av växthusgaser. Tvärtom, inom de närmaste åren planerar Indien att fördubbla utvinningen trots riskerna.

Inför klimattoppmötet i Paris har Indiens ökade kolanvändning blivit en av de svåraste utmaningarna. Indien är redan världens tredje största utsläppsnation men vill nu satsa på elförsörjning för sina miljontals fattiga med hjälp av den rika koltillgången.

SVT Nyheter åkte till kolgruvan Valiya i delstaten Gujarat. Från toppen av gruvan syns mil efter mil av ökenlikt landskap. Längs vägarna åker lastbilar fulla av kol i skytteltrafik. Indien har världens femte största kolreserv och kring gruvan är marken svart där skoporna gräver sig ner i jakt på det indiska kolet.

Nya gruvor öppnas

Att gruvorna är öppna är värre för miljön än när de ligger under jorden, men trots detta planerar Indien att fördubbla utvinningen inom de närmsta åren.

– Vi kommer att uppnå detta mål eftersom privata intressen nu kan verka inom kolindustrin. Nya gruvor öppnas hela tiden, berättar Prakashchandra Goyal, som är chef för gruvan.

I dag kommer 80 procent av Indiens energi från kol, men räknat per capita är Indiens utsläpp än så länge små.

Miljöhänsyn i andra hand

Men förändringen går fort, eftersom 300 miljoner ännu saknar el. Och trots att Indien är drabbat av klimatförändringarna på många olika plan, med torka, glaciäravsmältning och havsnivåhöjning, så prioriterar många indier utveckling framför miljön.

– Självklart vill vi i Indien ha samma standard som ni i väst med tv och kylskåp, förklarar Anjali Parasnis chef för miljöorganisationen TERI.

Som världens näst största land kommer Indien att utgöra en nyckelspelare vid klimatförhandlingarna i Paris. Kina, USA och EU, som är de enda som släpper ut mer växthusgaser än Indien, har bundit sig vid minskningar. Men Indien vill inte peka ut ett årtal när de totala utsläppen ska gå ner, utan lägger istället en del av ansvaret på den rika världen som man menar måste bidra med pengar och teknologi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer