Jens Stoltenberg blir nu centralbankchef i Norge. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jens Stoltenberg blir centralbankschef

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg avgår som Natos generalsekreterare i september i år och blir från och med december centralbankchef.

Den tidigare norska statsministern Jens Stoltenberg blir ny chef för centralbanken, formellt presenterades beslutet på en presskonferens.

– Jag har stor respekt för den viktiga roll som Norges bank spelar i det norska samhället, säger Stoltenberg på videolänk från Bryssel under presskonferensen och fortsätter:

– Jag sökte jobbet för att jag vill hjälpa till med att lösa bankens samhällsuppdrag.

Norska finansministern motiverade sitt beslut i ett pressmeddelande:

– Jag har varit mån om att hitta den bästa centralbankschefen för Norge, och jag är säker på att det är Jens Stoltenberg. Kombinationen av ekonomisk bakgrund, förståelse för samhället och en ledningserfarenhet som få i Norge har, gör honom mycket lämplig som toppchef för Norges Bank, en institution som sköter viktiga sociala uppgifter för alla, säger finansminister Trygve Slagsvold Vedum ( Sp).

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidigare kritiserats för sin kontakt med Stoltenberg om jobbet som centralbankschef, rapporterar VG. Statsministern själv menar att han inte har med utnämningen av en ny centralbankschef att göra, men har kritiserats på grund av sin långa vänskap med Stoltenberg.

Vice riksbankschef Ida Wolden Bache, som tillsammans med Stoltenberg utsågs till ledande kandidat för posten, kommer att vara tillfällig riksbankschef från den 1 mars tills Jens Stoltenberg tillträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.