Trotsig Mladic hotade kvinnor i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som satt på åskådarplats fick ögonkontakt med Mladic och en upprörd konversation uppstod. Mladic drog sitt finger rakt över halsen i en uppenbart provocerande gest.

Det var under en paus i rättegången mot Ratko Mladic, som inleddes idag, som incidenten inträffade. Domaren Alphons Orie tilrättavisade Mladic.

Den tidigare bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic anklagas för folkmord under kriget på Balkan 1992-1995.

Ratko Mladic gripen

-Civila dödades av ingen annan orsak än att de inte var serber, inledde åklagaren Dermot Groome.

Mladic sa inget idag

Under dagen har åklagaren lagt fram sin syn på saken. Torrt och sakligt har han rabblat fakta om etnisk rensning och brutalt våld.

Ratko Mladic och hans försvarare gör inga uttalanden under dagen.

Mladic satt i rättssalen iförd kostym och lyssnade med allvarlig min. Då och då gjorde han anteckningar medan åklagaren fortsatte att beskriva grunden för åtalet.

Åtalad för massaker

Mladic åtalas bland annat för att ha lett massakern på 8.000 obeväpnade män och pojkar i Srebrenica 1995.

Andra åtalspunkter rör den 43 månader långa belägringen av Sarajevo, då över 10.000 människor dödades.

Den 70-årige Mladic greps för ett år sedan. Han nekar till anklagelserna.

Trotsig

Det är nu snart ett år sedan som Ratko Mladic greps på sin kusins gård i byn Lazarevo i Serbien. Efter 16 år på flykt fördes den förre bosnienserbiske överbefälhavaren till Haag i Nederländerna och FN:s krigsförbrytartribunal för brott begångna i det forna Jugoslavien (ICTY).

Mladic har redan framträtt några gånger i rätten i förberedande förhandlingar. Han har uppträtt trotsigt, bråkat och blev till och med utvisad från rättssalen vid ett tillfälle när domaren tappade tålamodet. Mladic anser att han är oskyldig.

-Det här är avskyvärda anklagelser. Jag har aldrig hört så monstruösa ord, sade han bland annat och förklarade att han enbart försvarade sitt folk och sitt land.

”Orkar inte”

Ingen vet exakt hur länge rättegången kommer att pågå, mer än att det blir länge. Mladic är 70 år, märkt av år på flykt och hävdar själv att han inte orkar.

Rätten anser att han är frisk nog, men gör allt för att rättegången inte ska dra ut på tiden, så att Mladic kan få sin dom.

Demonstrationer

Utanför domstolen har runt trettio personer med plakat samlats. ”Mladic – mördare av oskyldiga människor” och ”Vi vill ha rättvisa för folkmordsoffren” står det bland annat.

Sead Cekic är en av dem som har rest till Haag för att se rättegången mot Mladic från åskådarplats.

-Jag vill se hur han ser ut därinne och jag vill att han ska se oss, säger han.

-Han ville döda oss allihop, men han lyckades inte.

Bredvid står Suhra Sinanovic, som kommer från en by nära Srebrenica. Hon förlorade 23 släktingar under massakern. Hon hoppas att rättegången ska ge några svar om vad som hänt dem.

-Han dödade 8 000 människor. Jag vill att han ska berätta var de är begravda, säger hon med Sead Cekic som tolkhjälp.

Fakta

Åtalet mot Mladic

* Åklagarens åtal har delats upp i fem olika delar, eftersom det är så omfattande.

* Den första delen börjar behandlas i rätten den 16 maj och förväntas avslutas den 13 juli. Åklagarens öppningsanförande beräknas ta sex timmar. 23 vittnen kommer att kallas under denna första del, som är en översikt av fallet.

* Övriga fyra åtalssegment handlar om brott begångna i Sarajevo, gisslantagande, brott som begicks 1992 på olika platser och brott i Srebrenica 1995. Totalt åberopar åklagaren 413 vittnen, varav cirka 150 kommer att höras i Haag.

Källa: Internationella brottsdomstolen för det forna Jugoslavien (ICTY) (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ratko Mladic gripen

Mer i ämnet