USA:s president Donald Trump anklagar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för statsfinansierad terrorism. Foto: TT

Trump utfärdar ytterligare sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump meddelar att han har för avsikt att anklaga Nordkorea för statsfinansierad terrorism och att utfärda ytterligare sanktioner mot landet. Det hela är ett led i att sätta högst möjliga tryck på Nordkorea, sade han.

Uttalandet gör att Nordkorea läggs till listan av länder som USA anser ägnat sig åt statsfinansierad terror. Nordkorea har tidigare figurerat på den listan men togs bort 2008 i samband med ett försök att få landet att trappa ned sitt kärnenergiprogram.

Har diskuterats i Vita huset

– Det skulle ha hänt för länge sedan. Det skulle ha skett för flera år sedan, konstaterar Trump i samband med öppnandet av ett regeringssammanträde i Vita huset.

Frågan har diskuterats i månader inom administrationen. Tjänstemän på utrikesdepartementet har argumenterat att Nordkorea inte fyllt alla juridiska krav för att placeras på listan.

Försök att rädda avtal

En av anledningarna, som hänvisades till i uttalandet, var mordet på Kim Jong Uns halvbror på en flygplats i Malaysia tidigare i februari i år. USA betraktar mordet som en terrorhandling.

Ytterligare länder på listan över länder som USA anser ägnar sig åt att sponsra terrorism är Iran, Sudan och Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.