Trump anklagar senator för lögn om kommentar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hävdar att senatorn Dick Durbin gett en felaktig bild av vad som sades under det möte där Trump ska ha kallat en rad stater för ”skithålsländer”.

”Dicky Durbin” – twittrar Trump, med ett eget smeknamn på den demokratiska politikern – ”förvrängde fullständigt vad som sades under Daca-mötet”.

”Uppgörelser kan inte nås när det inte finns något förtroende! Durbin förstörde Daca och skadar vår militär”, fortsätter Trump.

Presidenten syftar på sitt möte i förra veckan med kongressledamöter då invandring och migrantprogrammet Deferred action for childhood arrivals (Daca) diskuterades. En av frågan på dagordningen berörde om invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa.

Durbin bekräftade öppet

Flera personer som närvarade vid mötet har berättat för amerikanska medier att Trump kallade dessa länder för ”skithålsländer”. Uppgifterna bekräftades senare öppet av Dick Durbin.

Språkbruket har väckt skarp kritik från omvärlden – bland annat av en talesperson för FN:s människorättsorganisation och av Afrikanska unionen. Under dagen har protester planerats i flera städer i USA mot presidentens språkbruk. Men Trump säger att han inte är rasist.

– Jag är inte rasist. Jag är den minst rasistiska person du någonsin har intervjuat, det kan jag säga dig, svarade Trump på en fråga från en journalist under en pressträff på hans hotell i West Palm Beach i Florida.

Demonstrationerna mot presidentens uttalande sammanfaller med Martin Luther King-dagen, som uppmärksammar den svarte medborgarrättsledarens födelsedag för 89 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.