• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Donald Trump. Foto: TT

Trump avfärdar kompromiss om migranter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s kongress debatterar migrationspolitik medan vittnesmål om papperslösa barn som skiljs från deras föräldrar väcker upprörda reaktioner. Med mindre än en vecka till en planerad omröstning avfärdar nu president Donald Trump en föreslagen kompromiss.
– Jag tänker absolut inte underteckna, säger Trump i en intervju på fredagen.

Förberedelserna om att debattera ändringar i den amerikanska immigrationslagstiftningen har skakats om rejält sedan president Trump dömt ut ett av två försiktigt frammejslade förslag. Båda förslagen – ett tuffare och ett mindre strängt – kommer från det republikanska partiet.

Det mindre hårda innebär en del kompromisser med demokrater, och har sett ut att ha mer stöd. Båda förslagen begränsar dock laglig migration.

Men i en intervju med tv-programmet Fox & Friends säger Trump sig inte ha några planer på att släppa igenom förslaget.

– Jag tänker absolut inte underteckna det, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag behöver en lag som ger detta land enorm gränssäkerhet, jag måste ha det.

Över 2 000 familjer splittrade

Efter beskedet har Paul Ryan, republikanernas talman i Representanthuset, avbrutit försöken att vinna stöd för förslaget, rapporterar Reuters. Det hade skyddat 1,8 miljoner migranter från deportation, och öppnat en väg mot medborgarskap.

Förslaget hade också inneburit att minderåriga inte längre skiljs från anhöriga efter att ha korsat gränsen, skriver The Guardian. Splittringen av familjer har väckt upprörda reaktioner medan politiker diskuterat lagarnas utformning.

Minst 2 000 barn har separerats från sina föräldrar sedan USA i maj lanserade sin ”nolltolerans” mot att folk korsar gränsen utan visum, enligt amerikanska myndigheter.

Förslaget ”på is”

Trumps besked ska ha kommit som en överraskning. Republikanska politikers försök att få igenom ny lagstiftning har mött svårigheter redan tidigare, och nu hopar sig tvivlen än mer.

– Fram tills att vi vet exakt var (Trump) står och hans krav har mötts så tror jag att saken ligger på is, säger Tom Cole, ledamot för republikanerna i Representanthuset.

Trump har tidigare sagt sig ”hata” att barn skiljs från sina anhöriga, men han har beskyllt Demokraterna för de rådande reglerna som han säger sig ha ärvt. Någon lag som tvingar myndigheter att skilja anhöriga finns dock inte, enligt amerikanska sajten Politifact.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer