Trump fortsätter att avskaffa miljölagar i USA

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har gett order om att avskaffa flera av landets viktigaste miljölagar – vallöften för att gå företagen till mötes. Beslutet gör att Wilmingtonborna Deryl och Rick inte längre vågar hoppas på att Delawarefloden kan renas.

Deryl och hans son Rick bor i Wilmingtons mest slitna kvarter invid Delawarefloden, USA:s femte mest förorenade flod. De vågar inte längre hoppas på att floden någonsin ska bli ren. Den är så hälsofarlig att den är instängd bakom staket och hänglås.

– Jag går aldrig nära floden, den är så smutsig att den inte ens kan reflektera himlen, säger Rick Wheeler.

Han har aldrig kunnat bada floden, inte ens fuktiga, heta sommardagar då flyter floden förbi, alla barn har vetat att man inte får gå dit. På sommaren stinker det av avlopp.

Hans pappa Deryl saknar att han aldrig kunnat fiska i floden eller ta barnen på en båttur. Varje år dumpas orenat avloppsvatten ut i floden tillsammans med cancerframkallande ämnen som arsenik, bly, kadmium och bensen.

”Litar inte på dricksvattnet”

Deryl Wheeler kokar allt sitt dricksvatten. Att köpa dricksvatten har han sällan råd med.

– Jag litar inte på dricksvattnet, berättar han.

Nere vid Delawarefloden, som ligger bara ett stenkast från där Deryl bor, hittar vi taggtrådsstängsel och varningsskyltar på engelska och spanska. Där står det att man inte ens får vistas i närheten av strandbanken, att floden innehåller hälsovådliga ämnen och att avloppsvattnet kan ge infektioner.

Floden är tyngd av årtionden av miljövådliga utsläpp från industrier och reningsverk, utsläpp som skett helt lagligt under industrialismens glansdagar. Men under båda presidenterna Bush och Obama togs krafttag för att rena flera deltasystem, våtmarker och skärgården i Chesapeake Bay. Det finns flera framgångshistorier där åratal av miljöarbete under naturvårdsverket EPA lett till att floder åter klarnat och ostron och flodmusslor återvänt.

Har redan avskaffat ”Clean Water Act”

Men den 28 februari i år skrev Donald Trump under en presidentorder om att avskaffa ”Clean Water Act”, en av landets starkaste miljölagar. Den reglerar biflöden och våtmarker och har fått mycket kritik av jordbruket och företag för att den hindrar dem att använda vattendragen som de vill. 

Den 31 mars utfärdade han en ny presidentorder, den här gången för att avskaffa ”Clean Power Act” som Obama införde för att minska kolverkens koldioxidutsläpp. Donald Trump har dessutom beordrat att naturvårdsverket EPA:s budget ska bantas med en tredjedel.

Därmed försvann hoppet om att de statliga anslag – som under Obamas tid gått till att rena USA:s förgiftade floder – ska kunna rena Delawarefloden. Om inte privata sponsorer eller lokala skattemedel träder till så försvinner anslagen för att rena tillflödena till landets nedsmutsade vattendrag.

Jag frågar Deryl vad han tänker när han ser president Donald Trump på tv.

– Vill du verkligen veta vad jag tycker ? Jag tycker att han är en clown. Jag förstår inte varför de ska dra ner på arbetet med att rena miljön. Det är alltid vi fattiga som drabbas. Jag slår vad om att Donald Trump har rent vatten i sin kran.

LÄS MER: Trumps nya miljöpolitik

Ska underlätta för företag

Miljölagarna hindrar företag att skapa jobb, anser Trump. Han lovade under valrörelsen att avskaffa en rad miljölagar som han menar hindrar jordbrukare, småföretag och industrier att skapa arbetstillfällen.

Men precis som med Trumps inreseförbud för muslimer så väntas han u-sväng inom amerikansk miljöpolitik stöta på hårt motstånd. Nu förbereder sig miljöorganisationer på att slåss mot Trumps presidentorder i domstol.

– USA har tydliga lagar om människors hälsa ska skyddas och att medborgarna har rätt att andas ren luft och ha tillgång till rent vatten. Om Donald Trump fattar beslut som äventyrar den rättigheten kommer vi att stämma honom, säger miljöjuristen Adam Garber vid organisationen PennEnvironment i Philadelphia.

Årligen dumpas 100.000 ton cancerframkallande och hormonstörande avfall i amerikanska vattendrag.

Deryl Wheeler sörjer att han aldrig kunnat vara nära Delawarefloden. I USA är miljöfrågan också en klassfråga. Det är från fattiga, ofta afroamerikanska bostadsområden som det kommer miljölarm, som senast om det blybemängda dricksvattnet i Flint, Michigan. En färsk undersökning visar att 78 procent av alla afromaerikaner bor nära kolkraftverk (jämfört med 58 procent av vita) och afroamerikanska barn drabbas oftare av astma.

Bifloden till Delawarefloden har renats

En 20 minuter lång bilresa från Deryl Wheeler i Wilmington finns plötsligt ett ekologiskt paradis, en biflod till Delawarefloden är renad. I det vita, välmående Chester County har engagerade medborgare lagt ner tid och pengar på att ta fram statliga medel och rena Brandywinefloden. Där har floden gått från badförbud till att i dag vara en leende idyll där musslor återvänt och barnen fiskar forell, som går att äta.

Donald Trump har i sina tal försäkrat att han bryr sig om miljön och vill ha rent vatten och ren luft. Men hur han ska säkra det samtidigt som han lyfter bort lagar för att underlätta för företagen framgår inte. Trump har till och med sagt att han skulle vilja lägga ner landets naturvårdsverk EPA. Scott Pruitt har utsetts till chef för EPA. Pruitt är en klimatskeptiker som i sin tidigare roll som åklagare i Oklahoma stämde EPA 13 gånger i protest mot myndighetens miljöbeslut.

Deryl Wheeler är i dag pensionär och räknar inte med att han under sin livstid kommer få uppleva att hans flod blir så ren att det går att bada eller äta fisken.

Men i landets domstolar rustas nu för kanske åratal av rättsprocesser för att utmana Trumps u-sväng i amerikansk miljöpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.