Trump väntas avsluta programmet DACA som skyddar illegala immigranter som kom till USA som barn. Foto: AP/AFP

Trump avslutar migrantprogram för unga

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har bestämt sig för att avsluta ett program som ger arbetstillstånd till personer som kom till USA illegalt som barn, enligt två källor med insyn i frågan. Förslaget, känt som DACA, infördes av Obama 2012 och är omtvistat i USA.

Donald Trump lovade under sin valkampanj att avsluta DACA, men det har visat sig vara svårare än väntat. Runt om i USA har människor protesterat mot presidentens planer.

Flera republikanska senatorer, som Paul Ryan, har försvarat programmet och vädjat till president Trump att låta kongressen lösa frågan.

– Det handlar om personer som sitter i kläm. Barn som inte känner till något annat land och som togs hit av sina föräldrar och inte har något annat hem, sa Paul Ryan under förra veckan enligt BBC.

Kan skada ekonomin

Amerikanska företagsledare har argumenterat för att det kan skada landets ekonomi att avsluta DACA.

Skälet till att Trump agerar nu är att tio republikanska delstater hotat att stämma staten för programmet, som kom till genom en presidentorder av Barack Obama 2012. Att Obama fattade ett sådant beslut var maktmissbruk, enbart kongressen kan ge papperslösa amnesti, resonerar delstaterna.

Officiellt beslut på tisdag

På tisdag väntas Trump ge sitt officiella beslut i frågan. Enligt Politico kommer presidenten att ge kongressen sex månader på sig att ta fram ett alternativ till programmet.

LÄS MER: Trump: ”Vi ska bygga muren om regeringen så ska stängas ned”

DACA står för Deferred Action for Childhood Arrivals och ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas.

De knappt 800 000 som kvalat in har gått i skola i USA eller gjort militärtjänst och har inte begått allvarliga brott.

De måste också skicka sin personliga information till Homeland Security och genomgå en bakgrundskontroll utförd av FBI.

Majoriteten av immigranterna som omfattas av programmet kommer från Mexico och andra sydamerikanska länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.