President Donald Trump blockerar nedladdningar av appen Tiktok från och med söndag. Foto: Susan Walsh/TT

Trump blockerar nedladdningar av Tiktok från och med söndag

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kommer att se till att nedladdningar av appen Tiktok och Wechat blockeras i USA från och med söndag, uppger nyhetsbyrån AP.

I augusti skrev Donald Trump under en order som förbjuder apparna Tiktok och Wechat i USA om de inte har fått nya amerikanska ägare inom 45 dagar. Tiktok sa då i ett uttalande att de är chockade över ordern och att den riskerar att undergräva globala företags förtroende för USA.

I ordern hävdas att Tiktok samlar in data från sina användare som hotar att det kinesiska kommunistpartiet får tillgång till amerikanernas personliga information, rapporterar CNN.  Något som Tiktoks ägare, Bytedance, förnekat flera gånger.

En halv miljard användare

Tiktok, som ägs av ett kinesiskt företag, är en av världens mest nedladdade appar med runt en halv miljard användare, där man kan skapa och sända korta videoklipp till varandra. Den senaste tiden har spänningar mellan världens stormakter trappats upp, och den populära appen har hamnat mitt i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.