Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
President Donald Trump uttalade sig för första gången sedan stormningen av Capitolium Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Trumps första ord om riksrätten: ”Historiens största häxjakt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen talade Trump med pressen för första gången sedan förra veckans politiska kaos.

Men trots att presidenten riskerar att åter ställas inför riksrätt så bjöd hans uttalanden inte på någon självkritik:

– Det här är en fortsättning på den största häxjakten i politikens historia.

Under natten mot onsdag svensk tid ska representanthuset rösta om att begära att vicepresident Mike Pence ska åberopa 25:e tillägget som skulle ta ifrån Trump presidentmakten om det verkställs.

Osannolikt, tror SVT:s korrespondent Stefan Åsberg:

– Enligt uppgifter så hade Trump och Pence ett bra möte igår, så jag tror inte att det kommer gå att driva ett sådant mål.

Men Trump hotas även av en ny riksrättsprocess, vilket representanthuset kommer att rösta om på onsdagen.

Svårt att avsätta Trump

Om en majoritet i representanthuset röstar för riksrätt så kommer frågan att tas vidare till senaten. För att sedan faktiskt kunna avsätta presidenten så krävs två tredjedelars majoritet i senaten. Men enligt Stefan Åsberg så är risken att Trump fälls liten.

– Det är så lite tid kvar. Senaten har inget ordinarie sammanträde förrän den 19 januari och det är en dag innan Trump avgår, det är inte troligt att de flyttar fram sammanträdet.

Däremot, säger Stefan Åsberg, så är det möjligt att en riksrättsprocess mot Trump inleds efter att han har avgått.

– Det är inte omöjligt att inleda en process i efterhand. Det är kanske det man är ute efter nu för att blockera honom från att ställa upp i valet 2024.

”Samma gamla Trump”

Under tisdagseftermiddagen gjorde Trump sina första uttalanden sedan förra veckans oroligheter i Washington D.C i samband med sin avresa till Texas där han bland annat har besökt gränsmuren.

Under den korta pressträffen kallade Donald Trump hotet om riksätt för en ”fortsättning på häxjakten” och sa att det orsakar ”en stor vrede” samtidigt som han underströk att han inte vill se något våld.

– När han gick ut till helikoptern i dag så pratade han om hur löjliga anklagelserna är. Det var samma gamla Trump som vi hörde. Det var inte mycket skillnad jämfört med innan förra veckans händelser, säger Stefan Åsberg.

Se hela sändningen när Trump talade på väg till helikoptern här!

Talade i Texas

Klockan 21.00 svensk tid så höll Donald Trump ett framträdande i Alamo, Texas. Där sa han att yttrandefriheten är under hot och upprepade att det pågår en häxjakt mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer