Barn leker vid en nybyggd del av muren mellan Mexiko och USA vid Sunland Park. Foto: TT

Trump förnekar brutet vallöfte om Mexikomuren

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter planerar Donald Trump att bryta sitt vallöfte och finansiera Mexikomuren med skattepengar.
Men den blivande presidenten slår tillbaka och hävdar att USA kommer att betala för att snabbt få barriären på plats – men att pengarna ska krävas tillbaka av grannlandet.

Under valkampanjen pläderade Trump för att bygga en mur mot Mexiko – som grannlandet skulle bekosta. Men nu överväger hans övergångsadministration och kongressledamöter att låta regeringen finansiera muren med anslag från kongressen. De stöder sig på en lag signerad av förre presidenten George W Bush 2006, skriver Politico.

Men Trump slår tillbaka mot uppgifterna. Han hävdar att amerikanska skattepengar kommer att användas för att snabbare få muren på plats, men att pengarna ska betalas tillbaka av Mexiko, rapporterar Reuters.

”De oärliga medierna rapporterar inte att pengar som spenderas på att bygga den stora muren (för snabbhetens skull) kommer att betalas tillbaka via Mexiko senare”, skrev han på Twitter.

Sätta press på Mexiko

Under valkampanjen föreslog Trumps team att man skulle sätta press på Mexiko genom att stoppa penningförsändelser från papperslösa mexikanska arbetare i USA. I ett PM skrev de att den mexikanska ekonomin får ett tillskott på 24 miljarder dollar (cirka 217 miljarder kronor) om året genom försändelserna.

”Det är ett lätt beslut för Mexiko: gör en engångsbetalning på 5-10 miljarder dollar för att vara säker på att 24 miljarder dollar fortsätter att strömma in i landet år efter år”, stod det i dokumentet.

Backar inte

I en intervju i ABC:s Good morning America på fredagen sade Trumps pressekreterare Sean Spicer att det inte är någon överraskning att man funderar på hur muren ska finansieras. Han menar att Trump kommer att förhandla med Mexiko om finansieringen – trots att grannlandet redan har sagt att man inte har för avsikt att skjuta till några pengar, skriver ABC News.

– Han kommer att fortsätta samtalen, säger Sean Spicer.

Enligt Trumps närmaste medarbetare Kellyanne Conway kommer den blivande presidenten inte att backa från vallöftet om att låta Mexiko betala för muren.

– Ingenting har förändrats från vårt perspektiv. Kongressen tar på sig att undersöka olika alternativ för att betala för muren, säger hon till CBS News.

Kostar miljarder

Den amerikanska gränsmyndigheten U.S. Customs and Border Patrol beräknar att det kommer att kosta över 11,3 miljarder dollar (cirka 102 miljarder kronor) att bygga ut det existerande stängslet mot Mexiko.

En mur skulle kosta ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer