TV: ”Rätt påhittigt, va? Det var min idé.” President Donald Trump under sitt tal i Cedar Rapids, Iowa. Foto: TT

Trump: Bygg muren med solpaneler

Uppdaterad
Publicerad

I ett tal på onsdagen pratar Donald Trump om att muren han insisterar på att bygga vid gränsen till Mexiko ska finansieras genom att montera fast solpaneler. Enligt Trump kan det bli en ”solmur” som han kallar det.

USA:s president Donald Trump har återigen hållit ett kampanjliknande tal, den här gången för anhängare i delstaten Iowa.

– Allt vi gör är att vinna, vinna, vinna, sade han med hänvisning till att partiet vunnit de senaste fyllnadsvalen, trots all turbulens kring Trump.

– Sanningen är den att folket älskar oss.

”Bra fantasi, va?”

Presidenten talade om en rad olika frågor som skattelättnader och den döde studenten Otto Warmbier. Han svor åter på att murbygget mot Mexiko ska finansieras, möjligen med hjälp av fastmonterade solpaneler.

– Vi funderar på att bygga muren som en solmur, sade han.

LÄS MER: Trump vill ha en estetisk mur

Flera byggföretag har fått lämna förslag till departementet för inrikes säkerhet på hur muren ska kunna byggas och finansieras. Att bygga en mur med solpaneler är ett av de förslagen, även om Trump i sitt tal fick det att låta som om det var hans idé.

– Rätt bra fantasi, va? Det är mina idéer.

Enligt honom skulle solpanelerna förse samhället med billig energi samt hjälpa till att betala för den.

Att bygga en mur på gränsen mellan USA och Mexiko var ett av presidentens centrala vallöften när han kampanjade till posten.

TV: Trumps mur var Clintons från början – och sex andra saker du inte visste om bygget

Det beräknas kosta ungefär 190 miljarder kronor att bygga muren och i Vita husets första budgetförslag i mars var närmare 40 miljarder kronor avsatta för bygget under 2017-2018.

Backat från att Mexiko ska betala

Tidigare har den amerikanska presidenten sagt att Mexiko själva ska stå för kostnaderna, men på en presskonferens i början av året efter att han tillträtt sa han:

– Jag vill understryka att vi kommer att jobba i samklang med våra vänner i Mexiko för att förbättra säkerheten och de ekonomiska möjligheterna på bägge sidor om gränsen. Jag beundrar djupt Mexikos folk, och jag ser fram emot att åter möta Mexikos president.

LÄS MER: Kalmarbolag vill bygga Trumps mur mot Mexiko – med containrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.