Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg: Bränderna kommer att påverka valrörelsen om de fortsätter att rasa under slutspurten. Foto: SVT/Åke Wehrling/ Etienne Laurent, Chris Kleponis EPA, TT

Trump: Dålig skogskötsel bakom bränderna

Uppdaterad
Publicerad

33 personer har mist livet i skogsbränderna som härjar i västra USA. Inför ett besök i Kalifornien betonade Donald Trump att illa skött skogsförvaltning kan vara orsaken bakom bränderna.
– Om bränderna fortsätter rasa in på slutspurten av valrörelsen kan det komma att påverka den, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Minst 33 personer rapporteras ha mist livet i de pågående bränderna längs USA:s västkust.  Oregon, Kalifornien och Washington eldhärjas fortfarande.

Stefan Åsberg,  SVT:s USA-korrespondent på plats i Kalifornien, uppger att väderläget varit gynnsamt i några dagar nu då det inte blåst så mycket.

– Täcket av rök gör dessutom luftfuktigheten hög vilket underlättar brandbekämpningen, säger Åsberg i SVT:s Morgonstudion.

Trump besöker Kalifornien

Under måndagen ska president Trump träffa chefer inom räddningstjänsten i Kalifornien. Enligt Åsberg är besökte främst för att presidenten vill visa att han bryr sig.

– Det är enormt många amerikaner som berörs av bränderna på ett eller annat sätt, säger Åsberg.

Under ett framträdande söndagen antydde presidenten att bränderna orsakas av illa skött skogsförvaltning.

– Lägg det på minnet – det handlar om skogskötsel, sa Trump.

Åsberg: Inte förvånande

Att presidenten valde att fokusera på skogshantering i stället för klimatet menar Åsberg inte är särskilt förvånanade. De flesta är överens om att människan orsakat bränderna på något sätt – men vad gäller klimatets påverkan går åsikterna isär.

– Donald Trump har inte drivit klimatfrågan alls. Och det är en fråga som inte varit särskilt uppe på agendan de senaste månaderna heller, men om bränderna fortsätter rasa även in på slutspurten av presidentvalrörelsen så kommer det att påverka den, säger Åsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer