Foto: TT

Trump: ”Den här epidemin är en nationell hälsokris”

Uppdaterad
Publicerad

President Trump har utlyst ett krig mot opioider – smärtstillande och beroendeframkallande preparat som varje år tar tusentals amerikaners liv.
– Detta tar fler liv än vad trafikolyckor och dödsskjutningar gör tillsammans, sa Trump.

På torsdagskvällen höll president Donald Trump ett tal till det amerikanska folket där han konstaterade att opioid-krisen i USA nu officiellt är en nationell hälsokris som måste bekämpas till varje pris. I USA orsakar opioider fler dödsfall varje år än vad trafikolyckor och vapen gör tillsammans, menade Trump. I fjol förlorade 64.000 amerikaner sina liv på grund av överdoser, tillade han.

– Vi kan bli generationen som gör slut på den här opioid-krisen. Vi kan göra det, sa han.

Bland annat berättade presidenten att han beordrat nationella myndigheter att göra allt i sin makt i kriget mot opioiderna. I detta ingår bland annat en stor kampanj som ska rikta sig till unga människor och få dem att undvika smärtstillande medel.

Trump utlovade också mer pengar till delstatsregeringar som vill satsa mer pengar på behandlingshem som hjälper missbrukare. Mer pengar ska även gå till forskning för att ta fram alternativ till dessa opioider.

I sitt tal sa President Trump även att opioidproblemet inte bara finns i USA, utan världen över.

100 amerikaner dör varje dag

Till dessa så kallade opioider räknas främst receptbelagda smärtstillande medel men även heroin och det syntetiska preparatet fentanyl. Fentanyl ska vara 50 till 100 gånger starkare än morfin. Statistik från den amerikanska folkhälsomyndigheten visar att runt 100 amerikaner dör varje dag på grund av överdoser av dessa opioider. Bara under 2015 var det 33.000 opioid-relaterade dödsfall i USA, skriver Reuters.

Trump har kritiserats

Trots att Trump redan i augusti lovade att han skulle utlysa en nationell kris, dröjde det ända till nu innan han gjorde det. Något som han blivit starkt kritiserad för, bland annat av det Demokratiska partiet i USA som menar att det dröjt för länge.

Fakta: Opioidkrisen i USA

Visa

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke. De senaste åren har fler människor dött i överdoser än någonsin tidigare; 2016 förlorades 53.000 liv till opioiderna, motsvarande siffra året innan var 33.000.

Antalet människor som årligen dör i opioidöverdoser – inklusive smärtstillande medicin – har sjufaldigats sedan 1999. Totalt har över 210.000 människor dött i sådana överdoser.

Cirka 80 procent av dem som dör i opioidkriser är vita. 10 procent är svarta och 10 procent är spansktalande så kallade hispanics.

En vanlig dag i USA tas över 650.000 recept på opioider (oftast värktabletter) ut på landets apotek. Samtidigt prövar 580 människor heroin och över 90 dör av en opioidöverdos. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna av opioider har minskat med en femtedel sedan 2012.

Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

Hälsodepartementets tre prioriterade områden för att bekämpa missbruket är: förbättra receptutskrivningen, öka tillgången till och användningen av läkemedelstödd beroendebehandling samt öka användningen av naloxone. Naloxone är ett slags motgift mot opioider som kan användas när någon har tagit en överdos. Det används nu i stor utsträckning av räddningstjänster och poliskårer i USA.

Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer