I dag ligger den amerikanska ambassaden i Tel Aviv, men Donald Trump vill enligt uppgift flytta den till Jerusalem. Flytten kan dock ta år. Foto: TT

Källa i Vita huset: Trump ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och även påbörja en process att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Det bekräftar en medarbetare i Vita huset, enligt flera nyhetsbyråer. Nu varnar flera världsledare för att agerandet kan leda till stora våldsamheter.

Det är alltså två separata besked som Donald Trump väntas komma med under dagen. Dels att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och dels att eventuellt påbörja en flytt av den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Kontroversiellt beslut

Att flytta ambassaden är kontroversiellt. Såväl Israel som Palestina gör anspråk på staden och hittills har omvärlden valt att lägga sina ambassader i Tel Aviv för att undvika att blanda sig i konflikten.

Flera världsledare, bland dem Irans högste ledare Khomeini, Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu och Sveriges utrikesminister Margot Wallström har varnat för att besluten kan komma att leda till stora våldsamheter.

Även påven Franciskus har uttryckt oro inför det väntade beskedet från USA:s president.

”Att erkänna alla folks rättigheter till det heliga landet är en grundläggande förutsättning för dialog”, sa han inför en grupp palestinier som just nu befinner sig i Vatikanstaten för en interreligiös dialog, under onsdagen.

Beslut från 1995

Beslutet att flytta ambassaden fattades ursprungligen av USA:s kongress redan 1995. Men sedan dess har de amerikanska presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama haft för vana att, ett halvår i taget, underteckna en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft. Nu väntas Trump låta beslutet träda i kraft.

När ambassaden i så fall de facto skulle flyttas är fortfarande oklart.

Flera varnar Trump

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppges under tisdagen ha fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet ska Abbas ha varnat ”för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen”.

Jordanien har nu kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen.

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till nyhetsbyrån Reuters.

Wallström missnöjd

På väg till ett extrainsatta EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel sa Sveriges utrikesminister Margot Wallström så här till nyhetsbyrån TT:

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås.

UD uppger till SVT Nyheter att man tills vidare avböjer att kommentera saken ytterligare.

Trump håller tal 19.00 svensk tid.

Fakta Jerusalem

Jerusalem är en stad som ligger i Israel och på Västbanken, ett område som Israel har ockuperat. Staden har 815.300 invånare.

År 1948 delades Jerusalem i två delar. Den västra delen hörde till Israel och där bodde främst judar. Den östra hörde till Transjordanien (Jordanien) och där bodde främst araber. Vid ett krig 1967 ockuperade Israel även den östra delen, och Israel styr fortfarande över hela Jerusalem. Israel har utnämnt Jerusalem till landets huvudstad, men det har FN inte accepterat. Palestinierna vill att östra Jerusalem ska bli huvudstad för de palestinska områdena.

Stadens äldsta del ligger i öster och kallas Gamla staden. Runt den går en stadsmur med flera torn och portar. Innanför muren finns en mängd byggnader och platser som är heliga för flera religioner.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.