Donald Trump nämner ännu en gång Sverige – den här gången i en tweet. Foto: TT

Trump fortsätter att twittra om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president fortsätter sina angrepp mot Sverige och landets migrationspolitik. På måndagseftermiddagen twittrade på nytt och anklagade då vad han kallar ”fejkmedierna” för att skönmåla invandringen till Sverige.

USA:s president Donald Trump fortsätter att twittra om Sverige.

På måndagseftermiddagen skriver han: ”Give the public a break – The FAKE NEWS media is trying to say that large scale immigration in Sweden is working out just beautifully. NOT!”

Översatt till svenska betyder det i princip att ”Fejknyhetsmedia försöker hävda att massmigrationen i Sverige fungerar perfekt. Det gör den inte!”

Stor förvirring efter Trump-uttalande

De senaste dagarna har Trumps uttalanden om Sverige väckt stor uppmärksamhet.

Det hela började under ett kampanjmöte i Florida där president Donald Trump använde Bryssel, Paris, Nice och Sverige som avskräckande exempel.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump då utan att redogöra för vilken händelse han pratade om.

Trumps Sverige-uttalande blev en världsnyhet och många utländska medier rapporterade att svenskarna var helt frågande över Trumps ”påhittade attentat”.

Skämtfest på Twitter

Spekulationerna om vad som hänt i Sverige drog igång på internet och snabbt föddes hashtaggen #LastNightInSweden med fyndiga förslag på vad som kunde ha inträffat. Bland annat undrade före detta utrikesminister Carl Bildt vad presidenten hade rökt.

Vita huset förklarade så småningom att presidenten syftade på ”ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag”.

Alarmistiskt reportage

Senare skrev Trump på twitter att han syftade på ett tv-inslag på den konservativa kanalen Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Den svenska ambassaden i Washington reagerade på det som Donald Trump angett som förklaring till varför han sade som han gjorde om Sverige.

”Vi ser fram emot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik”, twittrade Sveriges ambassad.

Ännu en tweet – nu i versaler

Bara en kvart efter att Donald Trump på måndagseftermiddagen återigen twittrat om Sverige skriver han ytterligare ett meddelande, men har nu helt bytt ämne.

”HAPPY PRESIDENTS DAY – MAKE AMERICA GREAT AGAIN!”

Även Carl Bildt fortsätter att twittra under måndagen, med tydlig adress till Trump. Han påpekar att det förra året var ungefär 50 procent fler mord bara i Orlando/Orange i Florida än i hela Sverige.

Senare under eftermiddagen skriver han även:

”Bara ett vänligt råd: när du befinner dig i ett hål, sluta gräv”

Foto: Skärmdump / Twitter

Här hittar du se Fox News-inslaget

Här hittar du Ami Horowitz omdebatterade kortfilm om Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.