Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump går ur TPP-förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nye president Donald Trump, har skrivit under ett verkställande beslut som drar tillbaka USA från förhandlingarna om frihandelsavtalet TPP. Dessutom stoppar Trump nu viss finansiering av abortgrupper.

Donald Trump har nu undertecknat en exekutiv order om att USA ska lämna frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership, TPP, rapporterar Reuters och AP.

TPP är ett frihandelsavtal som berör elva länder kring Stilla havet. (Se mer i faktaruta nedan)

Att gå ur förhandlingarna om TPP, Trumps första stora utrikespolitiska drag, har varit ett av hans löften under hela kampanjen. Avtalet undertecknades av hans föregångare Barack Obama och Donald Trump har uttryckt att han tycker att det är skadligt för amerikanska företag och arbetare.

Fler avtal på gång

Redan på fredagen, strax efter att den nye presidenten tillträtt, meddelade hans administration att ett utträde ur förhandlingarna var på gång. Trump har även meddelat att han tänker omförhandla ett annat frihandelsavtal – NAFTA – mellan USA, Kanada och Mexiko.

Han sa under sin andra dag vid presidentposten att han snart ska träffa Kandadas premiärminister och Mexikos president för att ”se över” avtalet som funnit sedan 1994.

Läs också: Trump: Nafta ska omförhandlas på ett halvår

”Alltför länge ha amerikaner tvingats acceptera handelsuppgörelser som sätter insiders och Washingtonelitens intressen över de hårt arbetande kvinnorna och männen i det här landet. Som ett resultat har arbetarstäder sett hur deras fabriker stänger och välbetalda jobb försvinner utomlands, medan USA står inför ett växande handelsunderskott och skadad tillverkningsbas”, skriver administrationen i ett uttalande enligt Reuters.

Obama förhandlade fram TPP

Barack Obama var en stark förespråkare för TPP, Trans Pacific Partership, ett avtal som hans administration förhandlade fram 2015 men som inte har ratificerats, antagits, av senaten. Länderna som ingår i förhandlingarna är Japan, Australien, Brunei, Kanada, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore, Vietnam – och USA. 

Att USA nu drar sig ur TPP kan enligt bedömare vara till fördel för Kina, som då har fritt fram att göra egna avtal i regionen. '

Stoppar abort-pengar

Dessutom stoppar nu president Donald Trump viss finansiering av abortgrupper. Han återinför ett förbud att tillhandahålla federala pengar till internationella grupper som utför aborter och tillhandahåller information om aborter.

Strid mellan demokrater och republikaner

Lagarna kring abortfinansiering har ändrats av demokrater och republikaner gång på gång sedan 1984. År 2009 tog dåvarande president Barack Obama bort finansieringsförbudet av abortorganisationer och nu ändrar alltså Donald Trump reglerna igen.

* Handelsavtalet TPP, som täcker 40 procent av världsekonomin, förhandlades fram under 2015.

* Frihandelsavtalet berör elva länder kring Stilla havet, bland annat USA, Japan, Australien, Kanada och Mexiko.

* Det uttalade målet med TPP var att stärka ekonomiska band och få fart på tillväxten genom att sänka tullar.

* Avtalet fick stöd av amerikansk industri och designades för att kunna skapa en potentiell stor gemensam marknad, likt EU:s inre marknad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.