Trump om Iran: ”En fanatisk regim”

Publicerad

Iran lever inte upp till bestämmelserna i kärnenergiavtalet, det sa Donald Trump under en presskonferens på fredagen. Han kommer nu lägga avtalets framtid i händerna på USA:s kongress och meddelade samtidigt att nya sanktioner införs mot landets revolutionsgarde.
– Iran lever inte upp till andan i kärnenergiavtalet, hävdade Trump.

Trump gick under en presskonferens till hårt angrepp mot Iran som han beskrev som ”en fanatisk regim” och mot det kärnvapenavtal som han beskrev som ”ett av de värsta avtal som USA någonsin trätt in i”.

– I dag presenterar jag en ny strategi för att säkerställa att Iran aldrig får kärnvapen, sa Donald Trump.

Enligt amerikansk lag ska USA:s president ta ställning till Irans agerande var 90:e dag. Han har motvilligt givit grönt ljus vid två tillfällen men kommer inte göra det vid nästa tillfälle, som infaller på söndag.

Genom att inte bekräfta att Iran håller sin del av avtalet tvingar han kongressen att ta ställning till om nya sanktioner ska införas mot landet.

Anklagade Iran

Trump anklagade bland annat Iran för att sponsra terrorism och för att bryta avtalet på flera punkter.

Detta trots att det internationella atomenergiorganet, IAEA, och övriga partners hävdar att Iran faktiskt lever upp till sin del av avtalet.

Trump sa även att han misstänker att Iran samarbetar med Nordkorea och har gett den amerikanska underrättelsetjänsten i uppdrag att undersöka detta närmare.

Nya sanktioner

Han meddelade bland annat att Irans revolutionsgarde har lagts till på sanktionslistan och uppmanade USA:s allierade att stoppa det som han hävdar är en farlig iransk utveckling.

– Om vi skulle gå hela vägen och återinföra sanktioner trots att Iran följer avtalet, så skulle det innebära ett sluttande plan mot en dålig utveckling, något som verkligen inte ligger i vårt eget säkerhetsintresse, säger Ernest Moniz, som under sin tid som energiminister under Barack Obama var med och förhandlade fram avtalet, till nyhetskanalen CNN.

Omvärlden reagerar på Trumps uttalanden

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger enligt AFP att Iranavtalet fungerar som det är tänkt och att Donald Trump inte har makten att avbryta det.

Samtidigt har också Frankrike, Tyskland och Storbritannien gemensamt gått ut med ett uttalande och sagt att upprätthållandet av avtalet ligger i ländernas gemensamma intresse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer